måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Tvåårigt avtal klart – så mycket höjs lönerna

Publicerad: 2 april 2023, 13:31

Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund och Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Foto: Pernille Tofte och Michael Steinberg

Avtalsförhandlingarna mellan Svensk Handel och Handelsanställdas förbund är över. På söndagseftermiddagen presenterades ett avtal i linje med märket.

Ämnen i artikeln:

HandelsSvensk Handel

Andreas Dyrberg Skog

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se


Parterna har i dag tecknat nya kollektivavtal för butiksanställda, lagerarbetare och arbetare inom e-handeln. Avtalen följer märket med en total kostnadsram på 7,4 procent över två år.

Det är Detaljhandelsavtalet och Lager- och e-handelsavtalet som nu är klart. Dessa omfattar 200 000 anställda.

– Förhandlingarna har varit svåra och det är en lättnad att vi kommit i mål. Samtidigt vet vi att många företag i handeln är hårt pressade. Kostnadsökningarna blir smärtsamma att bära för många av våra medlemsföretag, men vi har samtidigt löst många svåra frågor, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Det samlade avtalsvärdet för vart och av de två kollektivavtalen är 7,4 procent, fördelat på 4,1 procent första året och 3,3 procent år två.

Enligt Svensk Handel har det varit prioriterat att värna arbetsledningsrätten, och att säkerställa företagens möjligheter att organisera sina verksamheter på det sätt som de bedömer bäst säkrar företagens utveckling och konkurrenskraft.

– Vi har också gjort framsteg när det gäller lönebildningen inom handeln. De tidigare löneavtalen var konstruerade så att anställda med ingen eller ringa erfarenhet per automatik kunde få högre löneökningar än mer erfarna och kunniga anställda. Det var dåligt för lönebildningen och dessutom kostnadsdrivande. Den konstruktionen har vi nu tagit bort, säger Svensk Handels förhandlingschef Ola Axelsson.

Handelsanställdas förbund gläds samtidigt åt ”rekordhöga löneökningar, tryggare villkor och en särskild satsning på lägstalönerna”.

– Vi gick in i den här avtalsrörelsen och krävde högre lön och fler timmar på kontraktet. Det har vi också lyckats uppnå. Det här är de högsta löneökningarna vi någonsin drivit igenom och det är det bästa vi kunde uppnå givet det läge vi befinner oss i, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund.

Svensk Handel håller en presskonferens kl 16 som kan ses här.

Handelsanställdas förbunds presskonferens inleddes kl 15 och kan ses här.

LÄS OCKSÅ: Forskaren: ”Handels lönekrav missgynnar de egna”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev