söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Talangen blev butikschef i rekordfart – nu roddar hon två butiker som Coop-företagare

Publicerad: 28 april 2023, 09:17

Sandra Melin är Coop-företagare med två egna butiker.

Foto: Pressbild

Steget in i dagligvarubranschen gick genom Netto i Katrineholm för fem år sedan. I dag driver Sandra Melin två butiker inom Coop – på hemorten. ”Jag ville bli en av handlarna i min hemort – det känns stort att jag nått det målet.”


Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Dagligvarubranschen var inte ett självklart val för Sandra Melin och steget till konsumentföreningen Coop Butiker och Stormarknader, CBS, togs ännu mer av en slump. Butikschefstraineejobbet på Netto i Katrineholm omvandlades nämligen till ett chefsjobb hos Coop efter CBS:s köp av Nettos alla butiker 2019. Men redan som butikschef hos Netto närde hon en dröm om en egen butik. CBS realiserade den och i dag driver hon inte bara en – utan två – butiker.

– Jag ville bli en av handlarna på min hemort. Att få leda två butiker – på hemmaplan – är verkligen en dröm som går i uppfyllelse, säger Sandra Melin.

Under en övergångsperiod på tre månader fick hon rodda tre butiker som butikschef: Vingåker, Högsjö och Kvarnen i Katrineholm. Med sedan exakt ett år tillbaka driver hon nu två av dem som Coop-företagare.

– Det kan låta mycket, men jag har även som butikschef haft ansvar för två butiker under min karriär. Det är det normala för mig. Butikerna här har dessutom alltid hört ihop, så det kändes helt självklart att driva de två butikerna tillsammans. Ibland innebär det dubbelt så många problem, men oftast är det bara dubbelt så roligt, säger hon med ett skratt.

I Vingåker har butiken Systembolaget som trafikdrivande granne, men också tuff konkurrens med Ica Supermarket ett stenkast därifrån. Till Ica lockas också många av kunderna som besöker ortens destination: Vingåkers Factory Outlet.

– Ica-butiken ligger närmare Outleten och jag tror att butiken får draghjälp av det. Men vi gör det vi kan för att locka flera av de tillfälliga besökarna till oss, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Lista: 68 talanger som hyllas i dagligvarubranschen

Två mil utanför Vingåker ligger den 120 kvadratmeter lilla Högjsö-butiken.

– Att få utveckla två butiker som är väldigt olika varandra, med helt olika förutsättningar och personalgrupper känns hur kul som helst!

Sandra Melin började på Netto i Katrineholm som praktikant, sedan som butiksbiträde men blev nästan direkt butikschefstrainee och med rekordfart – fem månader – hade rollen som tillfördnad butikschef blivit hennes. Hon har jobbat med att omvandla Netto till Coop i Eskilstuna och varit butikschef i såväl Köping som Katrineholm. Nu – bara fem år senare – har hon två egna butiker.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om det här för några år sedan. Det har gått otroligt snabbt. Men jag har verkligen hittat det jag vill göra. Det är mitt absoluta drömjobb, säger hon.

Du fick börja som Coop-företagare under en rätt så turbulent tid – hur har det varit?
– Samtidigt klev jag in som butikschef mitt under coronapandemin och jag har jobbat under butiksomställningar – så jag har egentligen aldrig känt av ett normalläge. Det som sker nu påverkar alla butiker. Men det är en styrka att ha erfarenhet av att leda i förändring.

Ska du fira ditt första år som Coop-företagare?
– Jag har inte tänkt så långt faktiskt. Men jag ska ta med mig familjen till Kolmården. Det kanske kan bli som ett firande. Och kanske en tårta – eller två. Två butiker – två tårtor!

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev