Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Svensk Handel positivt till förlängt omställningsstöd: ”Sänk kraven”

Publicerad: 9 november 2020, 13:51

Svensk Handels näringspolitiske talesperson Mats Hedenström är positivt till att omställningsstödet förlängs men hade gärna sett att kraven hade sänkts.

Foto: Hypermat, Svensk Handel

Regeringen föreslår att möjligheten att ansöka om omställningsstöd, korttidspermittering och anstånd med skattebetalningar förlängs. Men det krävs ett tapp på 50 procent av omsättningen för att kvalificera sig för omställningsstödet. ”För att trygga jobb och företagande borde man snarare sänka kravet”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelGränshandel

JF


Svensk Handel är positiva till en förlängning av stöden för den hårt drabbade handeln. 

– Hur förståeligt det än är att man behöver vidta åtgärder från statens sida, oavsett om det är på initiativ av regionerna eller inte, så blir konsekvenserna väldigt tuffa för våra medlemmar. Då är det också rimligt att staten tar ett ansvar när man mer eller mindre ger delar av en bransch näringsförbud, säger Mats Hedenström. 

Företag som har tappat minst 50 procent i omsättning under augusti, september och oktober kommer att kunna ansöka om omställningsstöd för perioden. 

Enligt Mats Hedenström finns det en risk att många livskraftiga företag inte kommer att vara aktuella för att kunna ansöka om stödet när kravet på tapp i omsättning höjs.

– Ingen klarar av att tappa så mycket i omsättning månad ut och månad in. För att trygga jobb och företagande borde man snarare sänka kravet på tapp i omsättning för att få stöd. 

23 289 företag ansökte om omställningsstöd för mars och april, enligt Skatteverket. Motsvarande siffra för perioden maj, juni och juli var bara 9 426. 

– Det skulle ju vara positivt om det står för att det går bättre. Men jag är rädd att det är en hägring eftersom att de här stöden inte träffar tillräckligt bra. 

De skärpta lokala råden, som har införts på flera håll i Sverige, har drabbat handeln hårt. Mats Hedenström befarar att det kan skapa en större arbetslöshet i framtiden, särskilt bland unga och utrikesfödda. 

– Vi får inte glömma att vi passerar åttamånadersgränsen för pandemin om några dagar. Det är en hel ungdomskull som har kommit ut på arbetsmarknaden och många av dem borde ha fått jobb inom handeln eller besöksnäringen. Det finns inga branscher, som under normala omständigheter, anställer lika många unga som vi gör. 

Men risken för en ökad arbetslöshet skulle åtminstone skjutas åtminstone upp något om företag hade möjlighet att korttidspermittera personal fram till sista juni 2021, enligt Mats Hedenström. 

– Förhoppningsvis hinner vi få ett vaccin på plats så att det kan börja gå åt rätt håll. Nu går det åt fel håll när samhället stänger ned. Handeln mår alltid bäst i ett öppet samhälle.

Regeringen föreslår även en förlängning av möjlighet till anstånd med skattebetalningar, för till exempel inbetalningar av arbetsgivaravgifter och moms. 

– Det är en stor likviditetsfråga och det är oerhört viktigt att det finns en möjlighet till förlängning så att inte även det blir en stor utmaning för våra medlemmar på andra sidan årsskiftet.

Kaj Hänninen, som driver Hypermat i Charlottenberg, säger att det inte kommer att bli några problem för någon gränsbutik att kvalificera sig för omställningsstödet. Men för Hypermat är det framförallt viktigt att korttidspermitteringarna förlängs för att de inte ska behöva varsla personal. 

– Allt kommer inte att fungera för det. Men det är luft som man får in i lungorna för tillfället, som gör att vi klarar oss lite längre. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev