måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Strejken avblåst – parterna godtar medlarnas bud

Publicerad: 12 november 2020, 15:42

Foto: Pernille Tofte, Gustaf Olsson

Handels och Svensk Handel är överens och strejken är avblåst. ”Det är en stor lättnad att hotet om en strejk är avvärjt. I tider med snabbt ökande smittspridning och utökade restriktioner som slår mot hela samhället hade det varit djupt oansvarigt att kasta ut handeln i en strejk”, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.


AH

Andreas Heneborn


Handelsanställdas förbund och Svensk Handel har nått ett avtal och strejkvarslet är avblåst. Det nya avtalet gäller för anställda på privata butiker, lager och inom e-handeln och rör sig om löneökningar på totalt 1 354 kronor för hela avtalsperioden.

- Med det här avtalet ökar vi både jämställdheten och rättvisan. Vi har fått ett riktigt bra avtal, inte minst för dem med låga löner. Det gläder mig mycket, skriver Linda Palmetzhofer, Handels ordförande i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att handelns parter har träffat ett avtal som följer industrins märke. Läget är historiskt tufft och handelns företag kan inte betala mer än övriga branscher. Samtidigt tvingas vi konstatera att nivån på löneökningstakten blir smärtsamt hög för många krisdrabbade företag, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel.

De nya avtalen gäller från den 1 november fram till den 31 mars 2023, men sista året kan sägas upp. Lönerna för heltidsanställda kommer att höjas med totalt 1.354 kronor fram till 31 mars 2022: 

774 kronor från 1 november 2020.

580 kronor från 1 april 2022.

Avtalet ger en högre höjning i procent på lägstalönerna jämfört med övriga löner. Och även övriga löner höjs mest för dem som tjänar minst, det vill säga under 26.100 kronor på heltid.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev