fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Lars attackerades av gäng i butiken – fick ändå avslag: ”Man blir förbannad”

Publicerad: 25 oktober 2021, 10:23

Lars Sedell, som driver Ica Nära Safiren i Eskilstuna, blev attackerad av ett gäng som måttade flera slag mot honom. ”Bevisläget är väldigt bra”, säger han.

Foto: Pontus Edman

Ica-handlaren Lars Sedell blev attackerad och hamnade i handgemäng när han konfronterade ett gäng snattare. Trots det fick butiken avslag när de ansökte om besöksförbud mot våldsmännen. ”Jag tycker att lagen tolkas fel”, säger han.

Ämnen i artikeln:

Ica NäraIca Gruppen

Pontus Edman

redaktionen@dagligvarunytt.se


Ica Nära Safiren ligger i ett lugnt område i Eskilstuna. Den trånga butiken har trots sina många skrymslen och vrår en relativt lugn brottshistoria bakom sig. 

Händelsen i maj, när ett gäng på tre personer kom in för att stjäla kaffe, hör därför till ovanligheterna. Men när det väl hände tvekade handlaren Lars Sedell aldrig att konfrontera dem när han upptäckte vad som försiggick.

LÄS MER: Efter massiva kritiken – nu ökar tillträdesförbuden kraftigt: ”Glädjande siffror” 

– Jag har varit handlare i 35 år och är inte speciellt brydd av mig. Så när de ställde till en scen, gapade och skrek och frågade om jag tror att de har stulit något så sa jag ”ja, det tror jag”, förklarar han. 

”Det känns meningslöst att anmäla om de inte ändrar tillämpningen av lagen”

Konfrontationen uppskattades inte av gänget, som bara veckan innan varit inne i butiken och försökt snatta konfektyr. Handgemäng uppstod där gärningsmännen måttade flera slag mot handlaren innan de slet sig loss och flydde ut ur butiken.

Lyckligtvis skadades ingen, tumultet fångades på film och de tre gärningsmännen greps kort efter händelsen. De kommer inom kort också att åtalas för motvärnsrånet.

– Bevisläget är väldigt bra, det finns inte en chans att det inte blir fällande dom när det här tas upp i tingsrätten, säger Lars Sedell.

”De här personerna var inne i vår butik två gånger på två veckor och förstörde, ändå kan vi inte få till ett tillträdesförbud då åklagaren menar att de inte finns någon fällande dom på dem sedan tidigare”, säger Lars Sedell.

Foto: Pontus Edman

Butiken gjorde också en anmälan om tillträdesförbud – som avslogs.

– Det är anmärkningsvärt. Man blir förbannad. De här personerna var inne i vår butik två gånger på två veckor och förstörde, ändå kan vi inte få till ett tillträdesförbud då åklagaren menar att de inte finns någon fällande dom på dem sedan tidigare. Det känns meningslöst att anmäla om de inte ändrar tillämpningen av lagen, säger handlaren uppgivet.

Ändå är han inte främmande för att ta upp och driva fallet om tillträdesförbud mot de tre gärningsmännen vidare – när de lagförts för brottet.

– Det kommer jag troligtvis att göra.

Varför känner du att det är viktigt?
– Även om vår butik är ganska förskonad har klimatet inom handeln blivit tuffare. Tillträdesförbudet är ett viktigt verktyg för att skapa trygghet i butikerna. Våra yngre medarbetare ska inte avskräckas från branschen på grund av det här.

Även Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer har intresserat sig för fallet och kan tänka sig att ta det vidare till tingsrätten för att få det prövat.

– Hur många gånger krävas för att det ska ses som upprepad brottslighet? Det är svårt att veta exakt vad åklagaren har hakat upp sig på i det här fallet, men jag skulle gärna få en ungefärlig siffra på vad som krävs för att utdöma tillträdesförbud, säger Per Geijer.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev