Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsliv

Ica Kvantum i Varberg gasar: ”Vi bygger i princip om hela butiken”

Publicerad: 23 april 2021, 10:39

Victor Andersson, ställföreträdande handlare för Ica Kvantum i Varberg.

Foto: Annika Karlbom/Hallands Nyheter

Ica Kvantum i Varberg lämnar ett tufft år bakom sig och satsar 15 miljoner på att i princip bygga om hela butiken. ”Man måste hela tiden bli bättre för att vara bra”, säger Victor Andersson, ställföreträdande handlare.


Ämnen i artikeln:

Ica KvantumIca Sverige

Coronapandemin har slagit hårt mot Ica Kvantum med sitt läge centralt inne i Varberg, som tappat i både omsättning och antal kunder.

– Normalt sett är vi väldigt stora på bageri och catering men under det senaste året har det ju inte varit några dop, bröllop eller andra stora fester. Folk har ju inte varit inne i stan och shoppat på samma sätt som tidigare, dessutom har vi en lite äldre kundgrupp här, säger Victor Andersson som är ställföreträdande handlare för både Kvantum-butiken och lågprisbutiken Hajen, som ägs av bolaget Hajtum AB.

Men medan Kvantum har kämpat i motiv har det gått desto bättre för Hajen. Här har omsättningen ökat med omkring sju procent, mycket tack vare att onlinehandeln har tredubblats.

Enligt det senaste bokslutet omsatte ägarbolaget 644 miljoner kronor och man redovisar en vinst på nästan 30 miljoner kronor – det bästa resultatet på flera år.

– Det har verkligen hjälpt oss att ha två butiker med helt olika profiler. Dels har vi kunnat flytta personal mellan de olika butikerna, dels skapar det utrymme för att kunna satsa och vara tillbaka på banan nu när vaccineringarna är i gång och allt börja vända, säger Victor Andersson och berättar att man just nu plöjer ned 15 miljoner kronor i Kvantum-butiken.

Bland annat finns en helt ny blomavdelning på plats och man har byggt om både frukt och grönt och brödavdelningen samt bytt ut kylar och frysar. Fiskavdelningen har fått flytta ut till ett mattorg mitt i butiken där även den manuella delikatessen och butikslagad varma och kylda maten finns.

Nu i vår är det dryckesavdelningen, kolonial, konfektyr samt hälsa och skönhet. Därefter står kassaområdet på tur med en helt ny kassazon med självutcheckning.

– Man börjar skissa på någon avdelning och sedan slutar det med att man bygger om hela butiken, säger Victor Andersson och skrattar.

Senare i år ska man även dra i gång byggandet av ett kafé, som ska ligga i anslutning till entrén med en planerad uteservering mot gågatan.

– Detta blir inte klart förrän nästa vår och då hoppas jag verkligen att det inte längre finns några restriktioner kring hur många som får sitta vid samma bord. 

Inriktningen ska vara såväl fika som lättare maträtter från den egna produktionen i kök och bageri, eventuellt kommer man även att söka alkoholrättigheter.

– Man måste hela tiden utvecklas för att ligga i framkant och det är mycket tack vare våra fantastiska medarbetare som vi kan göra allt detta. Min pappa brukar alltid säga att den som slutar att bli bättre, slutar även att vara bra – det ligger mycket i det.

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica KvantumIca Sverige

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.