onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Ica-handlare om svartlistningen: ”Sponsorer av Rysslands krig”

Publicerad: 4 juli 2023, 12:13

Ica Supermarket Nordeviks på Tjörn.

Foto: Google Streetview

Ica-handlaren Anders Nordevik bojkottar sedan tidigare Mondelez, som liksom Unilever återfinns på Ukrainas svarta lista. Men någon ytterligare bojkott är inte aktuell i dagsläget. "Det är ju krig och i krig finns ingen rättvisa", säger han.

Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att Anders Nordevik fattat beslut om att bojkotta Unilever. Det är felaktigt.

Ukrainas antikorruptionsmyndighet har svartlistat den brittiska storleverantören Unilever.

Enligt myndigheten "sponsrar" bolaget Rysslands invasionskrig i landet genom sina fortsatta affärer på den ryska marknaden, som ger skatteintäkter till staten och i förlängningen till den ryska krigsbudgeten.

Tidigare i år har både Mondelez och Procter & Gamble svartlistats av Ukraina.

Anders Nordevik, handlare vid Ica Supermarket Nordeviks på Tjörn, valde att i juni införa en bojkott mot Mondelez-ägda varumärken, så som Marabou, efter Ukrainas besked.

LÄS OCKSÅ: Stor lista: Så går det för Coops 28 föreningar – chockar med att slå Ica

Något han i dagsläget dock inte ser som aktuellt vad gäller Unilever.

– Nej, men tråkigt nog visar det sig att Unilever är, som Ukraina uttrycker det, sponsorer av Rysslands krig. Vi står fast vid vår bojkott av krigssponsorn Mondelez och lägger all vår kraft i detta. Det är ju krig och i krig finns ingen rättvisa, uppger han för Dagligvarunytt.

Trots det väljer handlaren nu att lyfta fram andra varumärken i butiken, exempelvis SIA-glass i stället för Unilever-ägda GB Glace.

Han är samtidigt tydlig med vad har tycker om svartlistningen:

– Unilever bör omgående ställa sig på Ukrainas sida i kriget, enligt uppgift betalar de 50 miljoner dollar i skatter till Ryssland. Deras glass smakar inte lika gott när man läser detta. Här på Nordeviks har vi utökat vårt pinnglassortiment med trevliga svenska SIA-glass.

Mondelez fick möta hård kritik efter sin svartlistning och har nu meddelat att man tänker knoppa av sin ryska verksamhet. Några planer på att sälja verksamheten har dock inte annonserats.

Anders Nordevik stängde av alla inköp av Mondelez varor i början av juni. Några enstaka artiklar finns kvar, och han understryker att butiken inte slänger något som fortfarande är ätbart.

Han har också varit i kontakt med bolagets nordiska försäljningschef för att framföra sin ståndpunkt.

– Jag bad honom att ringa så snart de ordnat upp sina förehavanden i Ryssland och fått lämna sanktionslistan. Han har tyvärr inte ringt med goda besked än. Jag väntar på det samtalet – Sverige saknar deras produkter.

Unilevers nordiska presskontor uppger för Dagligvarunytt att man fördömer kriget i Ukraina och att man sedan mars 2022 har upphört med all export och import, samt kapitalflöden, från och till den ryska marknaden.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev