Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Hos Årets arbetsgivare vill ingen sluta: ”Vi tänker rätt i vår lilla organisation”

Publicerad: 18 november 2021, 12:42

Magnus Olssons butik, Ica Kvantum Bollnäs, prisades som Årets arbetsgivare vid Retail Awards.

Ica-handlaren Magnus Olsson har drivit Ica Kvantum Bollnäs i 14 år. Att en klar majoritet av alla medarbetare är kvar sedan start talar sitt tydliga språk: det här är en arbetsplats där folk trivs. ”Att bli Årets arbetsgivare är ett kvitto på att vi tänker rätt i vår lilla organisation”, säger han.

Ämnen i artikeln:

Ica Kvantum

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Magnus Olsson hade ingen aning om att hans butik var nominerad till Årets arbetsgivare i Retail Awards.

– Det var personalen med vår ställföreträdande butikschef Ingmarie Jakobsson i spetsen som gjorde det i hemlighet. Hon ställde en massa frågor i våras och då undrade jag varför hon funderade på det här. Men jag tänkte att det var till någon utbildning. Det slog mig aldrig att det var till Retail Awards…

Nomineringen ledde inte bara till en finalplats utan i oktober stod Ica Kvantum Bollnäs som slutsegrare i kategorin Årets arbetsgivare.

– Jag trodde väl inte riktigt på att vi skulle vinna. Det var ju stora kedjor vi tävlade mot. Men det är ett fint betyg för alla 80 som jobbar här. Det är inget enmansjobb, utan alla ska samverka för att det ska fungera, säger Magnus Olsson.

Ica Kvantum Bollnäs

Grundat: December 2007. Butiksbolaget Magnifica AB grundat augusti 2000.

Vd: Magnus Olsson.

Inriktning/verksamhet: Detaljhandel/livsmedel.

Antal anställda: Cirka 75.

Omsättning 2020: 212,2 miljoner kronor.

Rörelseresultat 2020: 4,9 miljoner kronor.

Dagligvaruhandeln betraktas ofta som en bransch med mycket genomgångsjobb där man arbetar medan man pluggar eller tillfälligt innan man går vidare till något annat.

Magnus Olsson har själv den bakgrunden.

– Jag jobbade extra i en butik under gymnasietiden. Jag trivdes med att träffa människor, och det här med att köpa och sälja var roligt. Ibland är det en ren slump vad det är man fastnar för i livet.

Nu har han 21 år i ryggen som handlare.

I den egna verksamheten är ordet genomgångsjobb främmande. Filosofin är att tänka långsiktigt. Men så är också personalomsättningen hos Ica Kvantum Bollnäs snudd på obefintlig.

– Majoriteten av personalen som var här när vi startade är kvar. Jag försöker behandla alla som jag själv vill bli behandlad – med tydlighet och respekt. Det ska vara roligt och utvecklande att komma till jobbet. Vi utbildar kontinuerligt vår personal, säger Magnus Olsson.

”Det har växt fram en kultur där medarbetarna trivs ihop och det är fantastiskt att se”, säger Magnus Olsson.

Med andra ord är karriärvägarna i butiken öppna för alla. Det är ledningsgruppen ett bra exempel på där samtliga kommer från olika delar av butiken.

– Jag har haft förmånen att ha en positiv utveckling vilket gett möjlighet att efterhand utöka styrkan. 90 procent har rekryterats internt till nya tjänster. Det är viktigt att ha personer som är beredda att kliva in om det blir en plats ledig.

För Magnus Olsson är det A och O att närvara och hela tiden visa omtanke. Varje dag han är på plats tar han en runda för att hälsa och kolla hur alla mår.

Det betyder också att man kan hitta honom precis överallt.

– Jag ser mig själv som en resurs som kan rycka in där det behövs. Vi hjälps alltid åt över gränserna om det kör ihop sig. I går kväll körde jag ut online-beställningar. Sitta på kontoret är inte det roligaste, utan det är närheten till medarbetare och kunder som ger energi.

Så kan du bli en bättre arbetsgivare – Magnus Olssons bästs tips

Bekräftelse. På en arbetsplats är det viktigt att alla trivs och känner sig uppskattade och inkluderade. Då kan även små handlingar göra stor skillnad. Som att börja varje morgon med att gå runt och säga hej till alla medarbetare och kolla läget. Alla människor behöver bli sedda.

Företagskultur. Ärlighet, tydlighet, öppenhet och högt i tak. Det är några viktiga ingredienser för att skapa en positiv företagskultur som gör det roligt att gå till jobbet. 

Lagarbete. Att omge sig med en bra ledningsgrupp och delegera ansvar på olika nivåer är A och O för att skapa ett vinnande lag. Ha ett coachande förhållningssätt och ryck själv in där det behövs.

Kompetens. Alla måste ha rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb. Uppmuntra medarbetarna att delta i olika utbildningar, att byta roller med varandra och göra erfarenhetsutbyte med andra butiker för att utvecklas och få ny inspiration och motivation.

Information och återkoppling. Att veta vad som ska göras och varför skapar motivation. Sprid information via morgonmöten och informationstavlor, att jobba med slutna Facebook-grupper där alla enkelt kan nås via sin mobiltelefon är ett bra komplement.

För Magnus är det viktigt att folk inte bara trivs på jobbet utan även med varandra.

– Det har växt fram en kultur där de trivs ihop och det är fantastiskt att se. Sedan kan det alltid uppstå konflikter eller problem och då är det viktigt att fånga upp det i tid. 

Han ser också att trivseln smittar av sig bland kunderna. 

– Vi jobbar mycket i sociala medier där vi pratar händelser, relationer och saker vi gör. Många här bjuder på sig själva och vi sprider det som är lite vardagsroligt. Vi försöker se våra kunder som gäster.

Utvecklingen för Ica Kvantum Bollnäs har varit så bra att butiken uppgraderas till en Ica Maxi nästa år. Stormarknaden kommer att ligga vid den nya handelsplatsen som byggs vid ortens södra infart.

– Det är ju otroligt roligt att få chansen att göra den här resan med det här gänget. Troligtvis kommer vi att behöva rekrytera några fler medarbetare till organisationen för Ica Maxi. Det blir spännande eftersom det inte är så ofta som vi tar in nytt folk.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev