Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Högtryck för butikerna när fler unga slåss om sommarjobben: ”Det är fullt ös”

Publicerad: 7 april 2021, 09:18

Sommarjobb i butik är extra poppis den här sommaren

Foto: Ica Maxi Eskilstuna

Att sommarjobba i dagligvaruhandeln är mer populärt än någonsin i år, med högt söktryck i butiker över hela landet. ”Vi fick sätta stopp efter att ha fått in 350 ansökningar på bara tre dagar”, säger Fredrick Löf, butikschef på Stora Coop i Bromma.


Ämnen i artikeln:

CoopIca MaxiIca SverigeSvensk DagligvaruhandelAxfoodWillysHemköpBergendahls

Intresset för sommarjobb bland unga är större än vanligt i år.

– Antalet utannonserade sommarjobb färre än vanligt och konkurrensen högre. Det leder, med största sannolikhet, till ett större söktryck hos de arbetsgivare som ungdomar tror sig ha en möjlighet att få en anställning hos, säger Johan Eklöf, handläggare på Arbetsförmedlingen.

Det är en bild som bekräftas av Dagligvarunytts rundringning bland dagligvarukedjor och livsmedelsbutiker.

– Vi hade 200 ansökningar om sommarjobb förra året, i år hade vi lite drygt 300 till 30 tjänster, säger handlaren Robert Larsson på Ica Kvantum i Stenungsund.

Han tror att den ökade anstormningen dels beror på att kommunala jobberbjudanden för ungdomar är färre i år på grund av corona, dels på att många ungdomar räknar med att vara hemma större delen av sommaren i stället för att resa bort.

Robert Larsson, handlare på Ica Kvantum i Stenungsund.

Foto: Fotograf Julia Sjöberg

– Vi ser även att ansökningarna kryper nedåt i åldrarna. Vi har alltid många som är mellan 16 och 18 år men i år är det ovanligt många i 15-årsåldern. Vi snackade faktiskt om det här på jobbet och tror att det beror på ett ökat pengabehov – de vill kunna köpa saker som de annars inte har råd med.

– Det är fullt ös just nu med både många utannonserade jobb och många ansökningar. Vår bedömning är att det är fler sökande än vanligt men att behovet av sommarjobbare ser ut ungefär som det brukar göra, säger Johanna Euren, kommunikationschef på Willys.

Även inom Hemköps-kedjan har man ovanligt många ansökningar i år.

– Intresset är stort för att sommarjobba i våra butiker men rekryteringen sköts av butikerna själva vilket gör det svårt att ge en samlad bild, säger Elin Jarl, kommunikationschef på Hemköp.

Även inom Coop sköter varje butik och förening sin egen rekrytering. 

– Men det vi kan säga är att vi generellt får in väldigt många ansökningar på varje annons, säger Kevin Bell på kommunikationsavdelningen. 

Detta kan butikschefen Fredrick Löf på Stora Coop i Bromma Blocks intyga: 

– Vi fick in 350 ansökningar på bara tre dagar och valde då att sätta stopp i förtid. Nu håller vi som bäst på med att gallra och kalla till intervjuer, vi bedömer att vi behöver någonstans mellan 20 och 30 sommarjobbare i år, säger han.

City Gross i Ytterby samarbetar med Kungälvs kommun när det gäller sommarjobb; alla skolungdomar mellan 16 och 19 år kan söka via kommunens hemsida och där görs även en första gallring.

Kenneth Hult, butikschef City Gross i Ytterby.

Foto: Pressbild/City Gross

– Det är ett bra upplägg där alla får samma chans. Jag vet att just City Gross är ett av mer populära alternativen med högsta söktrycket. I år var det runt 500 sökanden till 38 tjänster, ungefär hälften av de jobben går till ungdomar som arbetade här även förra sommaren, säger butikschefen Kenneth Hult.

Han berättar att trycket på jobb varit stort ända sedan pandemin bröt ut.

– Jag får dagliga mejl av folk som söker jobb, vilket säkerligen beror på att det är så pass tufft inom restaurang- och turistnäringen.

Billigare att anställa unga

För att motverka pandemins negativa konsekvenser när det gäller ungas möjligheter på arbetsmarknaden har en tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna för 19–­23-åringar införts från och med januari. Nu vill regeringen att denna nedsättning ska förstärkas ytterligare under sommaren. Det innebär i så fall att arbetsgivaravgifterna sänks till 10,21 procent under juni, juli och augusti 2021 för personer som vid årets ingång har fyllt 18 år men inte 23 år. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021 och gälla ersättning som betalas ut under juni, juli och augusti 2021.

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News