Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Handlare samlar in pengar till Ukraina: ”Om alla gör lite blir det mycket”

Publicerad: 28 februari 2022, 12:02

Foto: Hemköp i Malung

Allt fler enskilda butiksägare engagerar sig för att lindra nöden i Ukraina. ”Jag är less på stollar som leker krig med oskyldiga människor ”, säger Anders Kullander, handlare på Hemköp i Malung som skänker 20 000 kronor till Rädda Barnens katastrofarbete.

Ämnen i artikeln:

HemköpIca NäraIcahandlarnas Förbund

AR


I dag måndag skänker Ica Nära Häggenås utanför Östersund tio kronor för varje kund som handlar till Röda korsets arbete i Ukraina.

LÄS OCKSÅ: Dagligvarukedjorna stöttar Ukraina: ”Vi ligger i startgroparna” 

– Man känner sig maktlös men det vi kan göra är att skänka ett bidrag som kan gå till förband, nödproviant och annat som Röda korset kan bistå med. Vi är en liten butik men tillsammans kan vi göra ett stort avtryck, säger handlaren Åsa Wiklund.

Hon märker redan att det är extra mycket tryck i butiken och många som vill hjälpa till och bidra.

Åsa Wiklund, handlare på Ica Nära Häggenås utanför Östersund.

Foto: Ica Nära Häggenås

– Kunderna är väldigt positiva. Det finns nog ingen som går oberörd i det här, trots att vardagen ändå rullar på. Det känns skakigt och kriget i Ukraina det nästan det enda kunder och medarbetare talar om just nu, säger Åsa Wiklund.

På Ica Nära Munkedalshallen i Munkedal, visar de digitala skyltarna i butiken just nu inte några priser. I stället lyser de i Ukrainas färger i gult och blått.

– Vi vill fokusera på annat är pris och väcka tankar kring vad som just nu pågår i Europa och världen. Vi har bara fått positiva reaktioner från kunderna, säger handlaren Micke Andersson.

På Hemköp i Malung lät man fem procent av omsättningen under helgen gå till Rädda Barnens arbete i Ukraina.

– Vi kände att vi ville göra något. Det går ju inte att åka dit och hjälpa till och kriga men skänka pengar till dem som bäst behöver det, det kan vi göra, säger handlaren Anders Kullander.

Resultatet av helgens insats blev 18 491 kronor som butiken kommer att runda upp till 20 000 kronor.

– Detta är bara en första insats, vi kommer att göra mer. Vi har nätt och jämnt tagit oss ur en pandemi under vilken vi alla slitit arslet av oss. Och nu, när vi äntligen kunde se ljuset i tunneln, så ställer den här ryska stollen till med vad som kan bli ett tredje världskrig.

”Om alla kan göra lite så blir det mycket tillsammans”

Anders Kullander uppmanar och utmanar alla kolleger i branschen att följa hans exempel:

– Om alla kan göra lite så blir det mycket om man gör det tillsammans.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev