Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Fjällbutiker har avtal med Hotell- och restaurangfacket: ”Förvånad”

Publicerad: 17 mars 2021, 08:55

Lift- och krognära. Ica Nära i Idre har samma kollektivavtal som övrig personal inom Stiftelsen Idre Fjäll: HRF-avtal.

Foto: Agneta Renmark

Förmånligt för arbetsgivaren men sämre för medarbetarna. I fjällvärlden finns det flera livsmedelsbutiker som har kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket i stället för med Handelsanställdas förbund.


Ämnen i artikeln:

Ica NäraSvensk DagligvaruhandelIca SverigeAxfood

 Ica Nära i Idre tillhör det fåtal livsmedelsbutiken som har avtal med Hotell- och restaurangfacket, HRF, i stället för med Handelsanställdas förbund.

– Jag blev väldigt förvånad när jag tog över butiken i höstas men fick höra att det varit på det här viset väldigt länge, säger Kenth Hörling, som är tillförordnad handlare sedan i november i fjol.

Enligt Elisabeth Due, ansvarig för näringslivs- och branschfrågor på Ica-handlarnas Förbund, handlar det om en unik lösning.

– Vad jag känner till finns det ingen annan Ica-butik som har ett sådant här avtal, säger hon och förklarar att alla Ica-handlare är egna företagare med några få undantag.

Och just den här butiken är ett sådant exempel. Från början var det en egenägd butik men då den inte bar sig togs den över av stiftelsen Idre Fjäll som driver hela fjällanläggningen inklusive stuguthyrning, liftsystem och restauranger. En turist- och säsongsverksamhet alltså, som tillämpar ett kollektivavtal inom hotell- och restaurangområdet med turistsupplementet.

– Min tolkning är att Idre Fjäll har ett kollektivavtal som passar hela verksamheten, säger Elisabeth Due.

Fjällbutiken Tempo i Hundfjället, som bara håller öppet från början av december till och med påsk, tillhör också dem som har kollektivavtal med HRF.

– De flesta av våra medarbetare är säsongsarbetare runt 20 år som är nöjda och glada bara över att få jobba i fjällen och kunna kombinera jobbet med skidåkning, säger handlaren Stina Larsson.

Tempo, också det en säsongsbutik, i närbelägna Stöten har däremot inga kollektivavtal alls.

– Vi har hittills varit förskonade från diskussioner kring detta men är noga med att betala bra löner till våra medarbetare, säger handlaren Håkan Åström.

Ica Toppen i Sälen, som ligger i anslutning till Högfjällshotellet, har däremot kollektivavtal med Handels. 

– Det trodde jag att alla hade nu för tiden! När jag började driva butiken på 80-talet så gick alla fjällbutiker i Sälen på HRF-avtal. Det blev dock ofta lite tjafsigt i och med att säsongspersonalen trodde att de skulle få samma villkor som de var vana vid hemifrån, säger Göran Abrahamsson, som trots sina 68 år knäcker extra i butiken som numera ägs av hans döttrar. 

Fjällnära. Systrarna Marléne Abrahamsson och Debbie Winarve tillsammans med pappa Göran Abrahamsson driver Ica Toppen i Sälen.

Foto: Ica Toppen i Sälen

Enligt Daniel Andersson, ombudsman på Handels avdelning 13 i Dalarna, vilar det hela på gammal en överenskommelse mellan de båda fackförbundens dåvarande ordföranden.

– I samband med att fjällanläggningarna en gång byggdes upp ville man ha en kioskliknande verksamhet som ren serviceverksamhet till stug- och husvagnsturisterna. Från början var det restaurang- eller liftpersonal som skötte om de här kioskerna, enligt principen att alla skulle kunna göra allt, säger han.

Sedan dess har de flesta av dem byggts om till ”riktiga” butiker.

– Någon konkurrensneutral lösning är det ju inte men för oss har det egentligen varit en icke-fråga, säger Daniel Andersson.

Kollektivavtal

* Den största skillnaden vad gäller kollektivavtalet mellan Handelsanställdas förbund och Hotell- och Restaurangfacket, HRF, är ersättningen för arbete på obekväm arbetstid, det så kallade ob-tillägget. 

* Med Handels kollektivavtal gäller 50 procent extra ersättning för arbete efter kl 18.15 på vardagar och 70 procent efter kl 20. Lördagar efter kl 12 samt söndagar/helgdagar är påslaget 100 procent.

* Inom HRF är det ob-tid först efter kl 20 på vardagar och efter kl 16 på lördagar samt söndagar. Och påslaget är betydligt lägre, runt 25 kronor per ob-timme i stället för ett procentuellt påslag.

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.