tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Färre extraknäck i handeln inför jul: ”Vi ser en stor minskad efterfrågan på personal

Publicerad: 5 december 2022, 09:14

Foto: Thomas Ohlén

Det ser ut att bli färre extraknäck i handeln inför jul. ”Vi ser en stor skillnad”, säger Magnus Bergqvist på bemanningsbolaget Lernia. 

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Det ser ut att bli färre extraknäck i handeln inför julen i år, rapporterar Dagens Nyheter. 

När Svensk Handel frågade 450 handlare om de planerar att ta in extrapersonal under julen svarade 18 procent att de skulle göra det, förra året var motsvarande siffra 26 procent. 

– Nedgången syns i både e-handel, dagligvaruhandel och sällanköpshandel och beror på en väldigt tydlig nedgång i hushållens efterfrågan, säger Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning, till tidningen. 

Lernia Bemanning ser ett minskat behov av extrapersonal inom logistik och e-handel. 

– Där ser vi en stor minskad efterfrågan på personal mot förra julen. Det är svårt att säga en exakt siffra men jag skulle tro att det är 20-30 procents minskning. I våra kunders prognoser tror man på mindre volymer och att det inte kommer behövas lika mycket personal som skeppar ut varor och tar emot returer, säger Magnus Bergqvist, operativ chef. 

Peter Knutson, vd för Axademic Work, berättar att de ser en minskad förfrågan om deltidspersonal inom butiks- och e-handeln.

– Under veckorna 42-46, då vi brukar få in julbehoven för detaljhandel och e-handel, är det ungefär 30 procent ner. Men det är inte så förvånande när man hör hur snacket går i branschen, säger han till Dagens Nyheter.

Student Consulting, som bland annat riktar sig till studenter som extrajobbar, ser ingen minskad efterfrågan. 

– Inte på totalen. Vi har fortsatt tillväxt. Sen finns det enskilda kunder som har mindre behov. Det vi framför allt ser hos våra kunder är en större variation av behov dag för dag, vilket gör det svårare för dem att planera sin verksamhet. I stället för mer behov av heltidspersonal har de större behov av extrapersonal som komplement, säger vd Tobias Lindfors till tidningen.  

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev