torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Familjekarantän sänks till fem dagar – undantag införs för dem med samhällskritiska jobb

Publicerad: 20 januari 2022, 14:34

Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten Foto: Lena Katarina Johansson

Karantänstiden för den som är sjuk och dennas hushållskontakter sänks från sju till fem dagar. Vid behov tillåts även nyckelpersoner med samhällsviktiga jobb gå till arbetet även om någon i hushållet är sjuk.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöCorona

HP


Vid en presskonferens under torsdagseftermiddagen gav Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, besked om nya förhållningsregler gällande covid-19.

Samtidigt som sjuktalen fortsätter att stiga införs nu flera lättnader av förhållningsreglerna vid covid-19. Detta på grund av den stora påverkan på samhället som den höga sjukfrånvaron orsakar.

För det första kortas tiden för att stanna hemma vid covid-19 från sju till fem dagar. Under de senaste två dygnen ska personen ha varit symptomfri. Den som inte har möjlighet att testa sig ska också stanna hemma 5 dagar, varav de 2 senaste dagarna utan symptom.

Även karantänstiden för hushållskontakter till den som är sjuk kortas till fem dagar. Samtidigt införs undantag från karantänsreglerna för vissa grupper. För dessa gäller krav på symptomfrihet. De som undantas från hemkarantän är de som fått tre doser av corona-vaccin, de som varit sjuka i covid-19 under de tre senaste månaderna samt nyckelpersoner med samhällskritiska jobb. För de senare gäller dock att arbetsgivaren vidtar riskreducerande åtgärder. 

Samtidigt införs en ny prioriteringsordning för testning. Testning rekommenderas nu endast för dem som arbetar inom hälso- och sjukvård eller äldrevård, vid medicinska behov, för personer med symptom med arbeten som kräver fysisk närvaro samt grundskole- och gymnasieelever.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev