fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Fackliga kritiken – personalen känner sig övervakad: ”Använt kamerautrustningen på fel sätt”

Publicerad: 4 juli 2022, 10:03

Foto: Getty Images

Ica i småländska Hovmantorp får kritik av fackförbundet Handels regionala skyddsombud. Detta efter att personalen uppgett att de känner sig övervakade av arbetsgivaren.

Ämnen i artikeln:

Ica SupermarketArbetsmiljö

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Fackförbundet Handels riktar nu kritik mot Ica Supermarket i Hovmantorp, Småland. Anledningen är att personalen uppgett att de känner sig övervakade av deras arbetsgivare.

– Min uppfattning är det saknas systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen, säger Oscar Englund, Handels regionala skyddsombud till Smålandsposten.

Nu har en begäran skickats in till Arbetsmiljöverket där man kräver att arbetsgivaren vidtar åtgärder.

I begäran framgår det bland annat att man menar att arbetsgivaren tittar på kameraövervakningen i realtid för att bevaka de anställda i butiken.

– De har använt kamerautrustningen på fel sätt. Du får ju inte titta på kamerorna i realtid för att bevaka anställda, säger Oscar Englund till Smålandsposten och fortsätter:

– De får stå till svars för hur de har utnyttjat kamerautrustningen. Till exempel om man sitter på kontoret med en skärm framför sig. Det är ju inte så det ska användas.

Handlaren Joakim Engdahl menar å sin sida att monitoren i fikarummet finns till för att se kunderna och hjälpa till om det behövs.

– Det är mest för säkerhetens skull för den som jobbar i kassan. Då kan man sitta och slötitta på vad det är som händer ute i kassan, uppger han till Smålandsposten.

Efter den fackliga kritiken har Joakim Engdahl tillsammans med personal bestämt att minska antalet kameror som syns på monitoren i fikarummet.

– Vi tog upp frågan och då har vi gemensamt tagit fram vilka kameror som ska vara synliga i fikarummet. Det är egentligen enbart kassaområdet där hot kan uppstå, säger han till Smålandsposten.

Medarbetarna i butiken riktar även annan kritik mot  sin arbetsgivare och menar att de blir ombedda att ta värktabletter och komma till jobbet trots att de är sjuka.

– Vi ifrågasätter inte varför man är sjuk, men ställer frågan om vad. Detta för att man kanske kan jobba med andra arbetsuppgifter och att det är min skyldighet att höra hur min personal mår. Det hjälper också till med schema planeringen, säger handlaren Joakim Engdahl till Smålandsposten som svar på kritiken.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev