onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Facket anmäler Coop-föreningen till Arbetsmiljöverket: ”Jag tycker att det är ytterst märkligt”

Publicerad: 28 oktober 2021, 08:36

Facket har anmält Coop Oskarshamn till Arbetsmiljöverket efter neddragningar i en butik. OBS! Genrebild som inte föreställer den aktuella butiken.

Foto: Daniel Norman

Handelsanställdas förbund anmäler Coop Oskarshamn till Arbetsmiljöverket. Detta efter konsumentföreningen minskat antalet timmar för personalen i butiken i Flanaden i Oskarshamn. ”Ytterst märkligt”, säger vd Richard Hedsand som inte anser de brutit mot några regler.

Ämnen i artikeln:

Coop Oskarshamn

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Samtliga 21 anställda i Coop-butiken i Flanaden i Oskarshamn ska gå ned i antal timmar, har Coop Oskarshamn fattat beslut om. Butikens dåliga ekonomi ligger bakom beslutet. 

Samtidigt behåller de samma arbetsuppgifter. Det är något som fått Handelsanställdas förbund att reagera, rapporterar Oskarshamns-Tidningen. 

– Arbetsgivaren menar att det är möjligt att personalen kan få samma jobb utfört på kortare tid, säger Oscar Englund, regionalt skyddsombud. 

Det är en bild, som enligt honom, inte delas av personalen. 

– Jag har träffat dem och de upplever att de är stressade redan som det ser ut i dag. 

Han väljer nu att ta ärendet vidare till Arbetsmiljöverket. 

– Det här är en ganska ovanlig åtgärd från vår sida, men min uppfattning är att arbetsgivaren bryter mot lagen. Bland annat frångår man turordningen genom att låta anställda som har jobbat i butiken väldigt länge gå ner på färre timmar än de som har jobbat kortare tid i företaget, säger Oscar Englund till tidningen. 

Han tycker inte heller att Coop Oskarshamn tagit hänsyn till personalen välmående. 

– Anser myndigheten att det finns en allvarlig risk för ohälsa kommer arbetsgivaren inte att kunna genomföra förändringen, säger han.

Richard Hedsand, vd för Coop Oskarshamn, tillbakavisar den fackliga kritiken. 

– Vi har följt alla regler till punkt och pricka och tycker att det är ytterst märkligt att förbundet gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger han till Oskarshamns-Tidningen. 

Han bekräftar att neddragningar gjorts i personalstyrkan på grund av butikens dåliga ekonomi. 

– Ja, vi har en för stor personalstyrka i förhållande till butikens omsättning och har haft långa diskussioner om hur vi ska komma tillrätta med det. Till slut har vi landat i att dra ner på antalet tjänstgöringstimmar för samtliga i personalen. 

Kritiken från facket mot att de anställda fortsatt ska genomföra samma arbetsuppgifter kommenterar han så här: 

– Det kan låta dramatiskt att de anställda ska göra samma jobb på färre timmar, men då ska man komma ihåg att verksamheten i många delar har blivit mycket effektivare genom att vi nu har en ombyggd och mer modern butik. Det är inga extrema arbetsinsatser som vi kräver av personalen och vi håller oss inom de riktlinjer som finns.

Han berättar vidare för tidningen att flera åtgärder vidtagits för att förebygga ohälsa hos personalen. 

– Vi har tillsatt en grupp som jobbar med just de här frågorna och vars syfte är att det inte ska bli några problem med arbetsmiljön. Vi har även gjort en omorganisation så att vi har fler chefer som ska styra upp den dagliga verksamheten. På det viset blir ansvarsfördelningen mer tydlig, säger Richard Hedsand. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev