söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Efter personalens larm om kontroll och bestraffningar: Icas lager granskas

Publicerad: 24 april 2023, 08:17

bilden visar aktuellt lager i Upplands-Bro. Foto: Wästbygg gruppen

På Icas lager i Upplands-Bro ska arbetsgivaren ha kontrollerat anställdas arbetstid och bestraffat medarbetare som inte håller produktionstakten, enligt en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten. Arbetsgivaren ska, enligt anmälaren, ha kontrollerat hur länge anställda är på toaletten.

Ämnen i artikeln:

Ica SverigeArbetsmiljö

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Icas lager i Upplands-Bro, norr om Stockholm, granskas av Integritetsskyddsmyndigheten efter en anmälan om att arbetsgivaren utövar kontroll av medarbetares produktionstakt – och ger bestraffningar till dem som inte lever upp till förväntningarna. Det rapporter Dagens Nyheter, DN, i dag.

Enligt anmälan kontrollerar arbetsgivaren bland annat hur länge anställda är på toaletten. Medarbetare som inte lever upp till produktionstakten ska ha bestraffats genom bland annat förolämpningar och kränkningar, enligt anmälan till myndigheten. Enligt larmet från de anställda ska detta ha pågått sedan mitten av 2021.

Ansvarig för lagret till inte kommentera anmälan till tidningen, men Gabriella Ohlzon, pressansvarig på Ica Sverige svarar DN per mejl:

– Vi kan bekräfta att Integritetsskyddsmyndigheten har inlett ett tillsynsärende. Vår bedömning är att det inte förekommer problem på det sätt som beskrivs men vi kommer givetvis att bistå myndigheten på alla de sätt de önskar under utredningen. I avvaktan på den processen har vi inget mer att säga just nu.

Arbetsplatsen har till den 4 maj på sig att svara skriftligt på myndighetens frågor. Därefter avgör myndigheten om man går vidare med ärendet.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev