Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

De skänkte tio procent av dagskassan till krisstöd: ”Många handlade lite extra”

Publicerad: 7 mars 2022, 13:42

Handlaren Robert Larsson skänkte tio procent av fredagens dagskassa i krisstöd.

Foto: Ica Kvantum Stenungsund

Den humanitära katastrof som just nu pågår i Ukraina har fått hela dagligvarubranschen kraftsamla. Ica-handlaren Robert Larsson är en av dem som låtit en del av dagsomsättningen gå till krisstöd i helgen. ”Det var många kunder som handlade lite extra”, säger han.

Ämnen i artikeln:

Ica KvantumIcahandlarnas Förbund

AR


Under den gångna fredagen och lördagen är det många livsmedelsbutiker i landet som låtit en del av dagskassan gå till krisstöd genom olika biståndsorganisationer. 

Ica Maxi i Kristinehamn lät fem procent av fredagens dagskassa gå till välgörenhet. Av en försäljning på cirka 1,5 miljoner kronor blev det drygt 75 000 kronor som gick till Rädda Barnen.

– Det känns självklart att göra något, situationen är fruktansvärd, säger butikschefen Erik Ringvall.

På Ica Kvantum i Stenungsund skänkte man tio procent av fredagens försäljning till Ukraina.

– Vi satt hemma på torsdagskvällen och pratade i familjen om hur vi ska kunna hjälpa till. Tidigt på fredag morgon kontaktade jag ledningsgruppen och de sade ”kör!”, säger handlaren Robert Larsson.

Insamlingen gick till förmån för Unicef och UNHCR via Rotary och Akelius Foundation, eftersom entreprenören Roger Akelius utlovat att dubbla de insamlade medlen via organisationen under mars månad.

– Det gjorde att vi kunde skänka hela 215 000 kronor tillsammans med våra kunder.

Han berättar att många kunder passade på att handla lite extra för det goda syftet.

– Omsättningen ökade med runt 20 procent. Eller som en av kunderna sa: ”I dag handlar jag oxfilé i stället för falukorv”, säger Robert Larsson.

Ica Kvantum i Jönköping har sedan i förra veckan haft en pågående insamling av förnödenheter, såsom basvaror och hygienartiklar, till det krigsdrabbade folket i Ukraina. Och från butikens sida har man sedan matchat det kunderna ger med det dubbla.

Hittills har det blivit 72 flyttkartonger fulla med varor som ska skickas ner, i samarbete med hjälporganisationen Tjernobylbarnens Oas.

– Jag är överväldigad, och trodde knappt att det fanns en sådan kraft i samhället, säger butikschef Markus Elmtoft till Värnamo Nyheter.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev