Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsliv

Chefskarusell, tillträdesförbud , plastskatt och konkurser - så var 2020

Publicerad: 27 December 2020, 19:42

Coop avverkar tre vd:ar under året, Handels får ny ordförande , den ifrågasatta plastskatte träder i kraft och handeln får till slut till ett tillträdesförbud.


Sällsynt snurr på chefsstolarna inom Coop

I augusti meddelas att Coop Vardagshandels vd Patrik Levin får jobbet som vd för Gekås. Hans sorti följs en månad senare av beskedet att Tomas Sjölander, vd för Coop Värmland ersätts. När sedan Christian Wijkström hoppar av som vd för CBS, ja då är Coops vd-karusell ordentligt i snurr.

På bara några månader har tre Coop-bolag bytt vd. Först ut var Patrik Levin, vd för Coop Vardagshandel som under övergångsfasen drev de tidigare Netto-butiker som Coop förvärvade i den uppmärksammade affären med Salling Group 2019. Patrik Levin kommer efter årsskiftet att efterträda detaljhandelsegendaren Boris Lennerhov som Gekås vd.

Patrik Levin efterträds av Jim Törnroth som rekryterats internt.

I september är det så dags för Coop Värmland att meddela att vd Tomas Sjölander ”ersätts” för att bolaget enligt styrelsen ”behöver en annan kompetens”. 

Men Tomas Sjölander blir inte arbetslös särskilt länge. När CBS, Coop =Butiker och Stormarknaders vd Christian Wijkström meddelar att ”lågan flämtar lite” och att han därmed avgår ja, då tillsätts den tidigare vd:n i Värmland som tillförordnad vd i CBS i ett år.

Men tillförordnandet blir betydligt kortare. Knappt två månader senare väljer Tomas Sjölander att lämna uppdraget och anger ”saker utanför jobbet” som orsak till avhoppet.

CBS finansdirektör Fredrik Brandel tar tills vidare över vd-skapet.

Palmetzhofer blir ny förbundsordförande

Handelsanställdas förbunds förste vice ordförande Linda Palmetzhofer väljs under hösten till ny förbundsordförande i Handels. Hon efterträder Susanna Gideonsson som blivit ordförande för LO.

Tillträdesförbudet klubbas igenom

Årets mest efterlängtade beslut kan vara lagen om tillträdesförbud. I slutet av september lägger regeringen fram lagförslaget som i bästa fall kan träda i kraft redan i mars. Men vissa handlare uttrycker samtidigt en skepsis till om rättsväsendet ska räcka till och hinna med att utfärda besöksförbuden.

Ifrågasatt plastskatt träder i kraft

Den omdiskuterade och av handeln starkt ifrågasatta plastskatten träder i kraft den 1 maj. Dagligvarubranschen menar att en begränsning av konsumtionen av bärkassarna är en icke-fråga då de allra flesta kassarna numera görs av återvunnen plast eller på annat sätt ingår i ett cirkulärt system och gjorts fossilfri.

Allt fler obemannade kedjor och butiker

Trenden med obemannade butiker fortsätter under 2020. Efter de renodlade aktörerna som Lifvs och Automat som premiäröppnade under 2019 testar såväl Ica som Coop och Pressbyrån personallösa butiker.

Paradiset går i konkurs men gör comeback

Paradiset och dess Stockholmsbaserade butiker tvingas i början av året i konkurs. Under året meddelar grundaren och ägare Johannes Cullberg att företaget ska göra comeback vid årsskiftet som medlemsbaserad e-handlare. En första investerare är klar i september.

Sammanslagningen skapar jätteförening

Coop Väst och Kf Göta går i november samman till vad som är Sveriges största butiksdrivande förening. Föreningen omsätter nio miljarder kronor, har 740 000 medlemmar och 174 butiker.

 

 

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.