måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Butiken hittade en madrass – i pantmaskinen

Publicerad: 23 augusti 2023, 06:27

Foto: Pressfoto & Gustaf Olsson

I Värnamo har Ica Kvantum problem med skräp i maskineriet: ”Handlar inte om ungdomar eller busstreck”, säger butikschefen Johan Westlund.

Ämnen i artikeln:

Ica KvantumPant

JB


Listan kan göras lång av grejer som som inte hör hemma i butikens nya pantmaskin. Bland annat har personalen på Ica Kvantum i Värnamo hittat konservburkar, knivar, gafflar, snusdosor, mat, kläder med mera. Vilket orsakar stopp i maskineriet. Detta rapporterar Värnamo nyheter

– Ibland kan det gå fyra dagar utan stopp och ibland är det två om dagen, berättar butikschefen John Westlund till tidningen.

Sedan i våras har butiken ersatt den tidigare pantmaskinen med en returstation som kan svälja flera burkar och flaskor åt gången, vilket butikens kunder efterfrågat och blivit en allt vanligare syn i butikerna.

Men ibland går det fel.

– Naturligtvis är det lätt hänt att något som inte ska vara i maskinen kan följa med av misstag när man tömmer sin säck eller påse. När det blir ett driftstopp beror det i princip alltid på att något som inte är pant har hamnat i maskinen. Naturligtvis blir det då ett bekymmer för kunden när det inte fungerar, säger butikschefen och fortsätter:

– I veckan hittade vi en madrass i maskinen, då kände vi att nu måste vi nog bli ännu tydligare med att det här är inte en återvinningscentral utan en pantmaskin.

”Tyvärr slängs det i allt möjligt skräp, med onödiga driftstopp som följd”, konstaterar butikschefen John Westlund.

Foto: Privat

LÄS ÄVEN: Surströmmingskaos i pantmaskinen – då blev Ica Kvantum-butiken viral

Butiken i fråga har kameror i pantrummet, och John Westlund har varit i kontakt med personen som dumpade madrassen. Dock vill han inte spekulera i om händelsen kommer polisanmälas eller inte.

– Personen förstod att det var en pantmaskin, och så mycket kan jag säga att det inte handlar om ungdomar eller busstreck.

För att förtydliga maskinens funktion har butiken satt upp skyltar som förklarar hur kunden ska använder maskinen. Men skulle den fortsätta misskötas riskerar returstationen att tas ur bruk.

– Här är ju tydligt uppmärkt med både text och symboler vad som får läggas i maskinen. Pantat har vi ju gjort i många år så det är ju inget nytt fenomen. Skulle det misskötas finns det ju alltid en risk att det blir ett annat alternativ som tyvärr inte är lika smidigt för kunden, säger John Westlund.

LÄS OCKSÅ: QR-koder och Swish är Kvantum-butikens backup vid kassahaverier

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev