måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Blivande Ica-handlaren: ”Har du bara viljan och drivet kan du göra vad du vill”

Publicerad: 21 maj 2021, 07:52

FLU-stipendiat. Johanna Bergström Brunk arbetar redan som om hon vore Ica-handlare. Nu ska hon få den den formella behörigheten. Foto: Mattias Bergström Brunk

Johanna Bergström Brunk på Ica Nära i Likenäs i Värmland hade egentligen tänkt bli jurist men att jobba i handeln var betydligt roligare. Nu är hon en av årets 25 FLU-stipendiater och har siktet inställt på att bli Ica-handlare.

Ämnen i artikeln:

Icahandlarnas FörbundIca NäraIca SverigeIca GruppenIca SupermarketIca KvantumIca Maxi

AR


LÄS MER: Ica-handlarens nya hedersuppdrag – valdes in i förbundsstyrelse: ”Tvekade inte” 

Ica-handlarnas Förbund delar årligen ut ledarskapsstipendier till kvinnor som jobbar i Ica-butiker med målet att bli handlare. Stipendierna ska användas till en ettårig intern ledarskaps- och företagsutbildning (FLU) som är ett av flera grundkrav för att kunna söka sin egen Ica-butik och bli Ica-handlare.

En av dessa är Johanna Bergström Brunk som tillsammans med sin man driver Ica Nära i Likenäs sedan ett halvt år tillbaka.

– Vi är lika engagerade i butiken men det är Mattias som sitter på all behörighet. Jag tycker att det är viktigt, inte minst ur ett genus- och jämlikhetsperspektiv, att vi är lika mycket handlare båda två med allt vad det innebär, säger Johanna Bergström Brunk som har jobbat inom dagligvaruhandeln sedan hon gick ut gymnasiet.

Första jobbet var på Ica Nära Stabby i Uppsala.

– Egentligen hade jag tänkt börja plugga till jurist men det var så kul att jobba i butik att jag blev kvar.

Trivs med handel. Johanna Bergström Brunk lade jurudikstudierna på hyllan för ett liv i butik. Foto: Mattias Bergström Brunk

På Ica Maxi i Borlänge, där hon var säljledare för frukt och grönt, träffades hon och Mattias och blev sedan ett äkta par.

– Sedan har vi flyttat runt och jobbat på både Ica och Hemköp i Malung innan den chansen att driva den här butiken dök upp, säger Johanna Bergström Brunk.

Hon har samlat på sig ett antal högskolepoäng under åren, bland annat i företagsekonomi, men behöver få en formell behörighet för att kunna bli handlare.

– Att det är en utbildning som går att läsa på distans är bra för mig som bor så här i norra Värmland och som behöver jobba parallellt. I praktiken tror jag att det blir 100 procent studier och 100 procent jobb. Det funkar, vi är vana vid att pussla för att få ihop livet.

Vad är det bästa med att jobba i dagligvaruhandeln?

– Jag kände redan från dag ett att det är detta jag vill göra. Det enda som spelar roll är personlighet och inställning. Man behöver inte ha MVG i matte eller teknik, så länge du har viljan och drivet så kan du göra vad du vill.

Icas ledarskapsstipendier är en långsiktig satsning för att öka antalet kvinnliga Ica-handlare. Sedan starten 2009 har andelen kvinnor som är Ica-handlare ökat från 16 till 21 procent.

I dag finns det cirka 1 270 Ica-butiker som drivs av 1 500 Ica-handlare över hela Sverige. Mellan 70-80 Ica-butiker byter ägare varje år och ungefär hälften av överlåtelserna sker genom nyrekryteringar.

Här är årets alla FLU-stipendiater. Foto: Pressbild

FLU-stipendiater från hela Sverige

Här är alla de 25 Ica-stipendiaterna som vill äga och driva egen butik:

Ronja Vikström, Ica Supermarket, Alfta; Cecilia Andersson, Ica Nära Ornäs, Borlänge; Jamilia Eklund, Ica Maxi Högskolan, Halmstad; Emilie Ryberg, Ica Supermarket Gustavslund, Helsingborg; Jennie Nordholm, Ica Supermarket, Hisings Kärra; Rebecca Josefsson, Ica Maxi, Kungälv; Alice Tolstoy, Ica Kvantum, Landskrona; Victoria Andervik, Ica Kvantum, Lerum; Johanna Bergström Brunk, Ica Nära, Likenäs; Filippa Wallin Wieloch, Ica Supermarket Fäladstorget, Lund; Emma Nilsson, Ica Supermarket Rönneholm, Malmö; Ulrika Håkansson, Ica Maxi, Olofström; Johanna Josefsson, Ica Maxi, Partille; Malin Gidlund, Ica Supermarket, Rimbo; Ebba Svensson, Ica Nära, Rockneby; Sanela Dervisevic, Ica Kvantum, Sollefteå; Andrea Gustafsson, Ica Supermarket Baronen, Sara Sjöberg, Ica Kvantum Södermalm, Vendela Östlund, Ica Kvantum Kungsholmen, samtliga Stockholm; Lovisa Eriksson, Ica Supermarket, Strängnäs; Emma Jepsson, Ica Nära, Tyringe; Annie Vallin, Ica Kvantum, Vallentuna; Rebecca Plantin, Ica Supermarket, Derome; Elina Svensson, Ica Supermarket, Vikingstad; samt Lena Dahlgren, Ica Nära Alexius, Öckerö.

 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev