Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Avskedandet från Icas lager ogiltigförklarades – nu får mannen närmare 1,7 miljoner i ersättning

Publicerad: 1 februari 2022, 12:31

OBS! Genrebild som inte har någon koppling till den aktuella händelsen.

Foto: Pressbild

I december ogiltigförklarade Arbetsdomstolen Icas avskedande av en lagerarbetare i Helsingborg. Dessutom fick Ica betala drygt en halv miljon kronor till arbetaren. Då mannen inte välkomnats tillbaka till arbetsplatsen växer nu skadeståndet.

Ämnen i artikeln:

Ica Sverige

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Händelsen som fått rättsligt efterspel inträffade på Icas lager i Helsingborg hösten 2020. 

En lagerarbetare blev fasthållen med grepp nära halsen av en arbetskamrat. Den aktuelle mannen stod bredvid när det inträffade. Han avskedades efter händelsen. 

Ica ansåg att mannen uppmuntrat till våld i stället för att avvärja det och därefter ljugit om saken när arbetsgivaren försökte utreda vad som hänt, rapporterar Handelsnytt. 

Handelsanställdas förbund ansåg emellertid att avskedandet var felaktigt och stämde Ica inför Arbetsdomstolen. 

I december meddelade den sin dom. Arbetsdomstolen ansåg att mannen själv inte utövat våld mot arbetskamraten. Det finns heller inga bevis för att han har uppmuntrat till våld, enligt domstolen skriver Handelsnytt. Mannen hade inte heller något ansvar för ordning mellan arbetskamrater som lagerarbetare och domstolen fann inga bevis för att han försvårat den utredning som gjordes av händelsen efteråt.  

Arbetsdomstolen ogiltigförklarade därmed avskedandet. Ica dömdes att betala 125 000 kronor i skadestånd till mannen samt 426 000 i utebliven lön. 

Nu växer den summan, rapporterar Handelsnytt. Då Ica inte välkomnat mannen tillbaka till arbetsplatsen ska de som arbetsgivare betala ytterligare 32 månadslöner i skadestånd till honom, detta enligt bestämmelser i Lagen om anställningsskydd. 

Totalt får den tidigare lagerarbetaren nu närmare 1,7 miljoner kronor i ersättning. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev