Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsliv

Andelen kvinnliga Ica-handlare har fördubblats sedan 2009: ”Går åt rätt håll”

Publicerad: 3 Februari 2021, 14:20

2019 delade Ica-handlarnas Förbund ut 21 ledarskapsstipendier till kvinnor som jobbar i Ica-butiker och som har ambition att bli Ica-handlare. Detta för att främja en jämn tillsättning av både kvinnor och män som Ica-handlare. 

Foto: Ica-handlarnas Förbund

Andelen kvinnliga Ica-handlare ökar stadigt och ligger nu på 22 procent. ”Det är inte tillräckligt men det går åt rätt håll”, säger Magdalena Sekkenes, pr-ansvarig på Ica-handlarnas Förbund.


Ämnen i artikeln:

Icahandlarnas Förbund

Att det var dags för en kvinnlig handlare i Icas reklam-såpa verkar de flesta vara överens om.

– Jag tycker att det är fantastiskt kul med en Ica-Stina, inte minst nu när det blir allt fler kvinnliga handlare, säger Magdalena Sekkenes.

Andelen kvinnliga Ica-handlare är sedan årsskiftet 22 procent.

– Det är lite mer än en fördubbling jämfört med 2009 när vi aktivt började arbeta för att öka andelen kvinnor. Det är inte tillräckligt men det går åt rätt håll.

Av förra årets totalt 78 nya Ica-handlare var 22 så kallade generationsskiften, där antingen en son eller dotter tar över butiken, alternativt en syskonduo.

Men reklam-såpans generationsskifte, där storasyster Stina först drog i väg utomlands och sedan plötsligt dyker upp igen och drar på sig handlar-kavajen, nej, det skulle aldrig kunna hända i verkligheten.

– Ett generationsskifte kräver fem års planering där du både ska ha skaffat dig branschkunskap och gedigen butikserfarenhet genom att ha varit ute och praktiserat i andra butiker, varav ett halvt år ska vara i en stor Ica-butik. Här skiljer vi oss från många andra familjeföretag och det är för att få fram de bästa lokala entreprenörerna, säger Magdalena Sekkenes.

Ytterligare ett krav för att bli Ica-handlare är att man är medlem i Ica-handlarnas Förbund.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Icahandlarnas Förbund

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.