onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stängning

Medlemmarna har fått säga sitt – nu går Coop Värmland vidare och stänger butikerna

Publicerad: 19 januari 2023, 08:25

Nu är beslutet taget. Coop Värmland stänger två förlustbutiker.

Foto: Pressbilder

Coop Värmland väljer att gå vidare med planerna på att avveckla två butiker – efter att medlemmarna fått säga sitt. ”Vi ser tyvärr inget som är tillräckligt för att utvecklingen ska kunna vändas”, säger vd Anneli Borg Lundgren.

Ämnen i artikeln:

Coop VärmlandNedläggning

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Stax efter nyår meddelade Coop Värmland att styrelsen föreslår att två stadsdelsbutiker, Coop Kroppkärr i Karlstad och Coop Vintergatan i Kristinehamn, skulle stängas. Bägge verksamheterna har haft en negativ försäljningsutveckling och gått med förlust de senaste åren.

Innan det definitiva beslutet skulle fattas ville konsumentföreningen att medlemmarna skulle få säga sitt.

Medlemsmöten har hållits på respektive ort där hundratals medlemmar deltog och fick chansen att komma till tals samt ge förslag på hur respektive butik skulle kunna räddas.

– Det har varit mycket konstruktiva möten med engagerade medlemmar. Ledningen och styrelsen har tagit del av samtliga förslag men vi ser tyvärr inget som är tillräckligt för att utvecklingen ska kunna vändas, säger Anneli Borg Lundgren i en kommentar.

I går fattade styrelsen beslutet att bägge butikerna ska avvecklas. Coop Värmland har under flera år täckt upp för de underskott som verksamheterna genererat. Dessutom finns stora investeringsbehov i butikerna vilket konsumentföreningen inte ser som försvarbart med tanke på hur dåligt de går.

– Vi har andra butiker i en liknande resultatsituation där vi har en högre toleransnivå. Skillnaden är att de är belägna i landsbygden med flera mil till närmaste inköpsställe samtidigt som våra medlemmar på Kroppkärr och Vintergatan bara har någon eller några kilometer till andra butiker, säger Anneli Borg Lundgren.

LÄS OCKSÅ: Stort engagemang kring nedläggningshotade butiker: ”Beslutet inte taget ännu”

Preliminärt kommer butikerna att stängas i månadsskiftet februari-mars. Åtta personer berörs av avvecklingarna. Nu inleds fackliga förhandlingar.

– En nedläggning är alltid ett tråkigt beslut som på olika sätt drabbar både medlemmar och medarbetare negativt. Under förhandlingstiden kommer vi att göra allt för att hitta andra sysselsättningar för våra medarbetare i andra butiker, men det får avgöras av fackliga förhandlingar, säger Anneli Borg Lundgren.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev