fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stängning

Lifvs stänger alla egenägda butiker – tills vidare

Publicerad: 21 augusti 2023, 12:04

Lifvs öppnade en ny, obemannad butik på Tynningö i Stockholms skärgård i juli 2021

Foto: Lifvs

Storekey vill sluta driva butiker i egen regi. Nu har de tio egenägda butiker stängt i väntan på att hitta franchisetagare som vill ta över driften.

Ämnen i artikeln:

Obemannat

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: När Storekey slutar driva Lifvs-butiker i egen regi kan några tvingas att stänga

I slutet av juli berättade Storekey att man inte längre ska driva butiker i egen regi. Ambitionen var då att hitta franchisetagare till samtliga tio egenägda butiker i Sverige. Nu skriver tidningen Fri Köpenskap att Lifvs har stängt alla tio egenägda butiker tills vidare. Anledningen är att man inte hittat franchisetagare som vill ta över driften. Men butikernas öde är inte avgjort än.

– De kommer stå där de står ett par veckor men sen måste vi ta ett nytt beslut, säger vice vd Roland Brimow till Fri Köpenskap.

Tre av orterna som drabbas av beslutet är Ulltuna, Ulleråker och Husby i Knivsta kommun, skriver Upsala Nya Tidning.

– Vi har försökt hitta lokala franchisetagare i Ultuna, Ulleråker och Knivsta, men det har inte gått som vi hade hoppats. Med det sagt så kommer vi inte att lyfta bort butikerna i första taget, utan de är stängda tills vidare och arbetet med att försöka hitta en lösning tillsammans med lokala franchisetagare fortgår, säger Roland Brimow till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Han ställer om Lifvsbutikerna – och storsatsar på att sprida hybridformatet

Lokalborna har reagerat med bestörtning på det snabba förloppet.

– Det är naturligtvis oerhört tråkigt. Tyvärr försämras nu den lokala servicen för alla som bor här och vi måste återigen ta bilen långa sträckor för att kunna handla, säger Anders Hedlöf, ordförande för Långhundra fastighets AB som hyr ut lokalen till Lifvs-butiker i Knivsta.

Även Lifvs butik i Grimsås utanför Borås har stängt. Där finns det dock redan en potentiell intressent. Anderz Lindquist, som driver den obemannade matbutiken Apelkvistens livs i Holsljunga, har visat intresse för Grimsåsbutiken.

– Jag är försiktigt intresserad. Jag känner ingen i Grimsås i dag och det gäller att ha någon lokal person på orten som kan sköta butiken. Affärsmodellen fungerar inte om man kommer dit en kvart och fyller på med varor. Man måste ha lite närvaro och känna lite folk i trakten, säger Anderz Lindquist till Borås Tidning.

Dagligvarunytt har sökt Lifvs för en kommentar.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev