Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stängning

Ica-butiken tvingas stänga – fastighetsägaren har sagt upp hyresavtalet: ”Tvungna att lägga ett varsel”

Publicerad: 24 augusti 2022, 08:37

Planen är att påbörja rivningsarbetet av huset där Ica ligger i början av 2023.

Foto: Pressbild

Ica Supermarket Tunabackar har fått besked om uppsägning från fastighetsägaren vid årsskiftet. Detta på grund av att huset som butiken ligger i ska rivas. ”Inte första gången”.

Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Planerna att riva huslängan i stadsdelen Svartbäcken i Uppsala där Ica huserar har pågått länge, rapporterar Uppsala Nya Tidning.

Det är också dessa planer som nu ligger till grund för att Ica-butiken behöver flytta på sig.

– Bakgrunden är att fastighetsägaren Malmegårds Fastigheter AB har sagt upp Ica för avflyttning. Fastighetsägarens ambition är att riva huset där Ica-butiken ligger i dag för att därefter bygga upp en ny byggnad med butikslokaler i bottenvåningen och lägenheter ovanpå. Nuvarande hyresavtal gäller fram till årsskiftet. Vår förhoppning är att Ica ska komma tillbaka till platsen och vi är i en diskussion med fastighetsägaren kring detta, men inga beslut är fattade än, skriver Anna Jöhnemark, etableringschef Ica Sverige, i en kommentar till tidningen.

Tidigare har det endast rört sig om muntliga utspel, medan det denna gång rör sig om ett skriftligt besked till butiken.

– Det enda vi vet är att vi är uppsagda av fastighetsägaren till årsskiftet. Men det här är en historia som har pågått i åtta år och det är inte första gången vi är uppsagda. Vi har nu varit tvungna att lägga ett varsel till personal; några som vi har jobbat med i tio år. Men vi får förhålla oss till det vi vet, säger Ica-handlaren Roland Jansson till UNT.

Uppsägningen av lokalen gör det dagliga arbetet betydligt svårare för butiken.

– Det är svårt att planera och investera; vad törs man kosta på? Vi har jobbat mycket med utbildning av personal och försökt hålla efter lokalerna för att ha en bra drift. Vi har samtidigt ökat i kundantal så det är synd att inte kunna bygga ut, uppger Roland Jansson för UNT.

Annika Holma, som är planarkitekt på Stadsbyggnadsförvaltningen, menar att detaljplanen ställer krav på att det i fortsättningen ska finnas verksamhetslokaler i fastigheten. Däremot är det upp till fastighetsägaren i fråga om vilka butiker som ska husera i lokalerna.

Fastighetsägaren Malmegårds Fastigheter menar att de exakta detaljerna för huslängans framtid inte är klara.

– Vi för diskussioner med både Ica och kommunen. Vi är fortfarande i en bygglovsprocess men om allt går som det ska hoppas vi kunna påbörja arbetet med rivningen i början av 2023, säger företagets vd till UNT och fortsätter:

– Vår ambition är att det ska vara en livsmedelsbutik även framöver då det behövs för området. Vi som fastighetsägare vill bygga en riktigt attraktiv plats så att det blir en lokal samlingspunkt.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev