måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stängning

Coop Värmland vill stänga förlustbutiker: ”Vi måste ta ansvar för ekonomin”

Publicerad: 4 januari 2023, 09:17

Anneli Borg Lundgren, vd för Coop Värmland.

Foto: Pressbild

Coop Värmland vill stänga två av sina stadsdelsbutiker. ”Vi kan inte subventionera olönsam verksamhet hur länge som helst”, säger vd Anneli Borg Lundgren.

Ämnen i artikeln:

Coop VärmlandNedläggning

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Coop Värmlands styrelse föreslår att två mindre stadsdelsbutiker läggs ned. Det handlar om Coop Kroppkärr i Karlstad och Coop Vintergatan i Kristinehamn.

I bägge fallen har butikerna haft en negativ försäljnings- och resultatutveckling de senaste åren.

– En nedläggning är alltid ett tråkigt beslut. Men samtidigt måste vi ta ansvar för föreningens ekonomi, och vi kan inte subventionera olönsam verksamhet hur länge som helst, säger Anneli Borg Lundgren i en kommentar.

Konsumentföreningen har under ett antal år fått gå in och täcka upp underskottet för de bägge verksamheterna. Under de senaste fem åren handlar det sammanlagt om 2,8 miljoner kronor, skriver Coop Värmland i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Så går det för Coop – nyckeltalen bolag för bolag

Coop Värmlands styrelse föreslår att Coop Vintergatan i Kristinehamn och Coop Kroppkärr i Karlstad stängs. De senaste fem åren har butikerna kostat konsumentföreningen 2,8 miljoner kronor.

Foto: Pressbild

Bägge butikerna är också i behov av stora investeringar vilka skulle uppgå till minst elva miljoner kronor, uppskattar konsumentföreningen.

– Det är inte ansvarsfullt att investera så mycket pengar i två butiker som uppvisat förluster under de senaste åren. Våra medlemmar har dessutom bara någon eller några kilometer till andra inköpsställen, säger Anneli Borg Lundgren.

Innan ett slutgiltigt beslut fattas om nedläggning ska medarbetare och förtroendevalda på respektive ort få en möjlighet att yttra sig. Öppna medlemsmöten kommer att hållas 12 januari.

– Med tanke på att vi är medlemsägda är det viktigt för oss att föra en öppen dialog innan det slutliga beslutet fattas. Vi förstår att medlemmar kan bli besvikna på oss, men för oss handlar det om att kunna fortsätta att utvecklas, säger Anneli Borg Lundgren.

Coop Värmland räknar med att kunna fatta det slutgiltiga beslutet om en eventuell avveckling av butikerna 18 januari. I dagläget skulle åtta personer beröras av nedläggningarna.

LÄS OCKSÅ: Drömstart för Coop-vd – så mycket stärktes resultatet: ”Vi är på rätt väg”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev