onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Uppmaningen till branschen – rapportera avvikelser till Säpo: ”Det är oroliga tider”

Publicerad: 24 oktober 2022, 09:56

Ulrika Dahlin är Svensk Dagligvaruhandels representant i den beredskapssektor som leds av Livsmedelsverket.

Stresstest på tekniska system eller vänförfrågningar från misstänkta profiler på sociala medier kan vara skäl för livsmedelsaktörer att rapportera till Säkerhetspolisen. ”Vi bedömer att vi i nuläget har relativt goda åtgärder” säger Ulrika Dahlin, Svensk Dagligvaruhandel.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsförsörjningLivsmedelsföretagenSvensk Dagligvaruhandel

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket deltar på regeringens krisråd: ”Livsmedel är en viktig del av vår beredskap”

Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari har det säkerhetspolitiska läget i Europa försämrats. Detonationerna vid gasledningen Nordstream 1 och 2 påverkar Sveriges säkerhetsläge än mer direkt. Nu uppmanar Livsmedelsverket aktörer inom livsmedelsområdet till ökad vaksamhet och att rapportera in avvikelser till Säkerhetspolisen.

– Svensk Dagligvaruhandel tar informationen på stort allvar. Vi kommunicerar med våra medlemsföretag om att skärpt uppmärksamhet råder även i våra led och vikten av att rapportera avvikande händelser, säger Ulrika Dahlin som är Svensk Dagligvaruhandels representant i beredskapssektorn för livsmedelsförsörjning och dricksvatten, som Livsmedelsverket är sektorsansvarig myndighet för.  

Avvikelser som kan rapporteras till Säkerhetspolisen kan handla om alltifrån leveransproblem och ekonomiska transaktioner till cybersäkerhet och olika påverkanskampanjer. Vänförfrågningar från misstänkta profiler i sociala medier och förfrågningar om viss sorts information är ett mer konkreta exempel. 

– Vi följer sedan tidigare noggrannt incidenter och störningar vad gäller information och IT-säkerhet och bedömer löpande vilka varor som har känsliga flöden och som behöver förstärkas, säger Ulrika Dahlin. 

LÄS OCKSÅ: Elpriset mardröm för butiker i södra Sverige: ”Vintern kan bli förödande” 

Livsmedelsverkets bedömning är att det inte finns risk för någon brist på mat i Sverige, till följd av omvärldsläget. Men livsmedelssektorn är pressad av snabba kostnadsökningar på flera områden, vilket kan leda till att produktionsstopp eller konkurser på sikt. Därför kan omvärldsläget få en påverkan på livsmedelskedjan, enligt Livsmedelsverkets bedömning. 

– Det är oroliga tider, men en hög flexibilitet i kedjan och skärpt uppmärksamhet gör att vi bedömer att vi i nuläget har relativt goda åtgärder, säger Ulrika Dahlin. 

Enligt det nya regeringsuppdraget, som klubbades i våras, får näringslivet en mer aktiv roll kring Sveriges krisberedskap på livsmedelsområdet, med stöd av en nyinrättad myndighet. Företrädare för bland annat dagligvaruhandeln, livsmedelsföretagen och lantbruket har engagerats för att arbeta fram en modell för hur livsmedelskedjan ska trygga svenskarnas basbehov av mat – även i tider av kris och krig.

LÄS OCKSÅ: ”Nu behövs en krisberedskap för näringslivet som ska lösa livsmedelsförsörjningen” 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev