onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Trängselbegränsningar i handeln igen: ”Måste anpassa oss efter den nya verkligheten”

Publicerad: 21 december 2021, 13:39

Från 23 december blir det åter trängselbegränsningar i butikerna.

Foto: Andreas Heneborn

Från och med 23 december införs begränsningar av trängsel butiker. Detta för att att mellandagsrean inte ska bli en källa till smitta. 

Ämnen i artikeln:

Corona

HP


Under en presskonferens med statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på tisdagen presenterades ytterligare åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. 

Med tre dagar kvar till jul befinner vi oss åter i ett bekymmersamt läge med en ökad belastning på sjukvården, konstaterar Magdalena Andersson. Mot denna bakgrund skärps restriktionerna för att få ner smittspridningen och vinna tid.

– Vi måste nu ta ett gemensamt ansvar och anpassa oss efter den nya verklighet som råder, säger Magdalena Andersson.

Redan den 7 december presenterades en plan för nya åtgärder. I förra veckan infördes krav på vaccinpass för inresande från Norden samt nya stödåtgärder för företag.

Från och med 23 december införs en rad nya restriktioner som berör många delar av samhället.

För handelns del införs begränsningar av trängsel vilket innebär att regeln om minst tio kvadratmeter yta per person återinförs. Detta för att att mellandagsrean inte ska bli en källa till smitta. 

Övriga åtgärder omfattar bland annat arbete i hemmet för alla som har möjlighet. Detta för att minska risken för att smitta på väg till eller från, eller på jobbet. 

Restriktionerna innebär även regeländringar för offentliga arrangemang med mellan 20 och 500 deltagare där deltagarna antingen hålla en meters avstånd eller uppvisa vaccinbevis.

Vid arrangemang med över 500 deltagare ska både avstånd hållas och vaccinbevis uppvisas.

På krogar och restauranger införs ett krav på sittande gäster med minst en meters avstånd mellan sällskap.

Vid uthyrning till privata tillställningar införs ett maxtak på 50 personer.

Finansminister Mikael Damberg meddelar även att regeringen kommer att aktivera det ordinarie omställningsstödet och omsättningsstödet även för januari månad. 

Man kommer även att remittera ett förslag om att karenstiden för stödet vid korttidsarbete slopas och Skatteverket kommer att ta över handläggningen från Tillväxtverket. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev