Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Tillslag mot hackarna som misstänks för IT-attacken mot Coop – många miljoner i beslag

Publicerad: 3 december 2021, 08:27

Det var i somras som Coop utsattes för en IT-attack.

Amerikansk säkerhetspolis har beslagtagit motsvarande 20 miljoner kronor som tros komma från hackernätverket Revil som bland annat låg bakom it-attacken som drabbade Coop.

Ämnen i artikeln:

Coop

HP


Enligt domstoldokument som offentliggjordes på onsdagen handlar det om så kallad ransomware, det vill säga pengar som drabbade betalat till utpressarna, skriver DN.

LÄS OCKSÅ: Dokument: Veckan som skakade Coop – och Sverige

Enligt FBI kan pengarna kopplas till en rysk man som ska ha kontrollerat det konto där pengarna fanns. I en internationell insats under namnet Gulddust har ytterligare ett antal personer gripits, misstänkta för inblandning i Revils hackerattacker.

Bland annat greps en 22-årig ukrainsk man i oktober och utlämnades till USA. I åtalet pekas han ut som ansvarig för attacken som drabbade Coop.

LÄS OCKSÅ: Efter IT-attacken mot Coop – så möter konkurrenterna det växande hotet

Det var den 2 juli som Revil lyckades ta sig in hos Kaseya, ett IT-företag i Florida i USA som säljer olika affärssystem. Hela 1 500 företag råkade illa ut i attacken, varav svenska Coop var ett av dem. Även Apotek Hjärtat, bensinkedjan St1 och SJ drabbades.

LÄS OCKSÅ: Säkerhetsexperten om IT-attacken: ”Kedjorna behöver lyfta blicken” 

Systemen blev krypterade och låsta och endast hackergruppen kunde låsa upp dem – mot betalning.

Enligt Coop betalade man dock aldrig något till Revil utan ominstallerade i stället de utslagna kassasystemen. Avbrottet som varade i flera dagar kostade dock koncernen hundratals miljoner kronor.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev