Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Svenska köpcentrum efter skjutningen: ”Det har blivit tuffare men vi måste också bli tuffare för att möta faror”

Publicerad: 4 juli 2022, 11:51

Foto: Daniel Norman

Skjutningen i köpcentrumet Field’s i Köpenhamn skakar även om svenska köpcentrum. ”Det är fruktansvärt tragiskt. Vi lever i ett samhälle där vad som helst kan hända”, säger Niklas Blonér, centrumchef för Väla utanför Helsingborg.

Ämnen i artikeln:

Brott

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Tre personer dödades i skjutningen i köpcentrumet Field’s under söndagskvällen. Totalt har 30 personer skadats efter skottlossningen, enligt ett pressmeddelande från Köpenhamnspolisen.

– Det här är en tragisk händelse och som medlemsorganisation känner vi naturligtvis starkt med de drabbade. Dessvärre är det ingen överraskning. Vi lever i ett öppet samhälle och alla platser där det rör sig många människor kan drabbas, säger Kajsa Hernell, vd för för Nordic council of shopping centers (NCSC).

Inte heller Niklas Blonér är förvånad över skjutningen.

– Det händer för ofta på offentlig plats att det finns galningar som hittar på saker.

Tror du att något liknande kan hända i ett svenskt köpcentrum?
– Jag hoppas att det aldrig sker. Vi är duktiga på säkerhet men det är viktigt att vi tränar och förnyar för att hela tiden bli bättre. Sedan kan du aldrig träna inför den här typen av incidenter. Men vi gick upp lite i förhöjd beredskap när vi hörde vad som hände i Köpenhamn.

Väla jobbar bland annat med Safe Asset Group för att maximera säkerheten.

– Jag började jobba här för 30 år sedan. På den tiden kom vakten vid tolv på dagen. I dag har vi kameror överallt och minst fem vakter på plats. Det har blivit ett tuffare klimat men vi måste också bli tuffare för att möta faror.

Även Kajsa Hernell anser att säkerheten hos svenska köpcentrum är god och att man överlag ser säkerheten som mycket viktig.

– Vi driver aktivt dessa frågor för våra medlemmar tillsammans med vår risk management partner, Safe Asset Group. Via regelbundna möten i vårt nordiska security- och operationsnätverk, som består av fastighetsägare och hyresgäster, diskuterar vi dessa komplexa frågor. Bland annat har vi tillsammans tagit fram ”Guide to shopping center risk and security”.

Katja Bolander, centrumchef i Kista Galleria, är också inne på att den här typen av vansinnesdåd kan ske var som helst i världen.

– Vi på Citycon samarbetar löpande med myndigheter, andra säkerhetsparter och våra hyresgäster i alla våra centrum för att alla som arbetar och vistas i våra centrum ska ha en så trygg och bra miljö som möjligt. Vi har jobbat med trygghetsfrågorna i många år och har även kontinuerligt krisövningar för en ökad beredskap ifall något skulle ske, säger hon.

På Triangeln i Malmö, menar centrumchef Robert Felczak att man gör säkerhetsanalyser varje vecka, och att man vid unika tillfällen som detta vidtar extra åtgärder.

– Säkerhetsanalyser görs löpande på veckobasis. Vi har dessutom ordningsvakter på plats, vars antal och uppgifter anpassas utifrån säkerhetsanalyserna. Vi har kameraövervakning där det är befogat och juridiskt okej och vi har en löpande dialog och samarbete med både Polisen och andra aktörer i området för att säkerställa att Triangeln och området runtomkring upplevs som tryggt och säkert, säger han och fortsätter:

– När extraordinära händelser som den i Köpenhamn inträffar tar vi kontakt med Polisen för att rådgöra med dem om det är någonting ytterligare vi som fastighetsägare kan eller behöver göra för att förstärka säkerheten i förbyggande syfte. Samtidigt är det viktigt att vi inte föregår Polisens arbete utan jobbar utifrån deras direktiv.

Helena Lindqvist är centrumledare på Nordstan i Göteborg, där arbetar man i förebyggande syfte och är förberedd på det värsta.

– Vi har de senaste åren sett olika typer av våldsdåd i vår omvärld och vi arbetar därför ur perspektivet att det kan hända även i vår närhet. Vi inhämtar löpande information och analyser för att arbeta förebyggande inför att det otänkbara skulle kunna inträffa och därigenom ha etablerade och fungerande rutiner vid ett eventuellt krisscenario, säger hon.

Nordstan har även fått den högsta säkerhetsgraderingen av Shore, en internationell säkerhetscertifiering för köpcentrum.

– Det som nu hänt i Danmark är fruktansvärt och våra tankar går till alla som på något sätt drabbats av denna förfärliga händelse. Nordstans arbetar kontinuerligt med förebyggande åtgärder och rutiner vad gäller säkerhet och trygghet i och omkring vårt affärscentrum. 

Hon pekar även ut samarbetet med andra aktörer som en viktig punkt ur ett säkerhetsperspektiv.

– Nordstan har en säkerhetschef som jobbar proaktivt med utveckling av våra säkerhetsrutiner och vi har ett nära samarbete med vårt vaktbolag Securitas som alltid finns på plats i Nordstan. Vi har även en nära samverkan med både polisen och Göteborgs stad i dessa frågor, säger hon.

Från butikshåll sker också löpande arbete med säkerhetsfrågor, det menar Anders Jonasson, butikssäkerhetschef på ICA Sverige.

– Det går tyvärr inte att utesluta att något likande skulle kunna inträffa i Sverige men vi jobbar kontinuerligt med våra säkerhetsfrågor och för att våra kunder ska känna sig säkra. Vi har färdiga rutiner och det är upp till butikerna att avgöra hur man bäst anpassar det utifrån de lokala förutsättningarna. De butiker som ligger i ett köpcentrum för dialog med centrumledningen kring säkerheten, säger han.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev