Få hela storyn
Starta din prenumeration
Säkerhet
Publicerad: 2 maj 2022, 09:13
”Vi vet om att tillträdesförbuden fungerar och leder till att anställda känner sig tryggare på jobbet. Deras välmående måste värnas” säger Per Geijer.
Foto: Svensk Handel
I en del av Sverige avslås varje ansökning om tillträdesförbud, medan 60 procent får grönt ljus i en annan del av landet. Svensk Handel riktar nu skarp kritik mot att så många ansökningar avslås på oklar grund.
Ämnen i artikeln:
Svensk HandelLagen om tillträdesförbud har funnits i ett drygt år. Syftet är att kunna porta individer som annars utför stölder, hot- eller våldsbrott.
Svensk Handel har nu granskat hur lagen tillämpats, och kan se att 510 beslut resulterat i 181 tillträdesförbud.
75 procent av förbuden har resulterat i att förbudspersonen inte återvänt till butiken.
– Vi kan konstatera att lagen om tillträdesförbud faktiskt fungerar för att få bort människor som upprepade gånger skapar osäkerhet i butiksmiljöer. Vårt största problem i dag är att allt för många ansökningar avslås på tveksamma grunder, eller i värsta fall, inga grunder alls, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
Skillnaderna mellan olika åklagarkammare är stora. I exempelvis Gävle har 10 ansökningar om tillträdesförbud gjorts, men bara ett har beviljats. I Stockholm Västerort har noll av 17 ansökningar beviljats, och en motivering till avslaget finns bara i ett ärende, enligt Svensk Handels rapport.
I Gävle har tre av fem ansökningar beviljats. Åklagarkammaren i Södra Skåne sticker också ut positivt i rapporten. 33 procent av ansökningarna har beviljats och alla avslag har motiverats.
Avslagen handlar ofta om att åklagare kräver att personen i fråga ska ha lagförts för brott mot den aktuella butiken i närtid. Det är direkt felaktigt menar Svensk Handel som är oroliga att det ska leda till att handlare struntar i att ansöka om tillträdesförbud.
– Frågan om huruvida en tidigare fällande dom ska krävas för att ett tillträdesförbud ska komma till har prövats i domstol och man har landat i att det inte är en nödvändighet. Detta måste åklagare ta till sig, säger Per Geijer.
Läs mer: Så bra funkar nya lagen: ”Vi fick tillträdesförbudet beviljat efter tre veckor”
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.
Ämnen i artikeln:
Svensk Handel