Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Svensk Handel: "Åtgärder måste kombineras med stöd"

Publicerad: 10 december 2020, 05:01

Press

Regeringens förslag till ny, tillfällig pandemilag möts med en grundläggande förståelse av remissinstansen Svensk Handel. ”Men vi har tre viktiga invändningar”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef, till Dagligvarunytt.


Regeringen vill få rätt att stänga handelsplatser med ny pandemilag. Den tillfälliga lagen ska bland annat ge myndigheter rätt att besluta om smittskyddsregler för handelsplatser, i allvarliga lägen kan det handla om att stänga butiker och köpcentrum.

Lagen gick ut på förslag i dag, och remissinstanserna ska ge sina svar senast den 23 december.

- I grunden tycker vi att det är rätt och rimligt att skapa de verktyg som krävs för att hantera den pandemi vi står mitt i.

Men, markerar Mats Hedenström, Svensk Handel har tre viktiga invändningar.

- Till att börja med är det oerhört viktigt att vara restriktiv med den här typen av tvångsåtgärder. De inkräktar både på människors rörelsefrihet och på näringsfriheten. Åtgärderna måste tydligt begränsas i både tid och rum.

Mats Hedenström menar sedan att restriktioner måste kombineras med stöd.

- För det andra, vilket hittills inte alls fungerat, måste staten direkt parera med åtgärder för att stötta handelsföretagen om man går in med den här typen av restriktioner. Det har funnits ett vällovligt perspektiv som nu måste gå från ord till handling. Nio månader in i pandemin pressas detaljhandelsföretagens likviditet enormt.

Slutligen efterlyser Svensk Handel ett tydligare politiskt ledarskap.

- Vi behöver nu se ett annat ledarskap på såväl nationell som på regional och kommunal nivå. Rädslan att göra fel är större än förhoppningen att göra rätt. Många unga och utrikes födda är anställda i handeln, tiotusentals jobb står på spel. Många företag, särskilt inom sällanköpshandeln, lutar sig till exempel tungt mot att julhandeln faller väl ut, om den inte gör det blir konsekvenserna stora efter helgerna.

– Vilket samhälle vill vi ha på andra sidan pandemin? Regeringen måste ta en tydligare roll och förklara hur man ser på det - hur väger man nyttan av de åtgärder som man nu tvingas ta till mot riskerna?

Mats Hedenström avslutar:

- Vi, tillsammans med fastighetsägare och andra aktörer, stöttar redan i dag regeringen tillsammans med ansvariga på Folkhälsomyndigheten med underlag för att rätt beslut ska kunna tas, och det fortsätter vi givetvis med.

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News