söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Stölderna ökar – men fler struntar i att anmäla: ”Handlarnas rop på hjälp måste tas på allvar”

Publicerad: 6 oktober 2022, 05:47

Stölderna i butik ökade under det tredje kvartalet. Foto: Pressbild

Andelen butiker som drabbades av brott under det tredje kvartalet ökade, visar Trygghetsbarometern från Svensk Handel. Nu kräver organisationen krafttag från den nya regeringen. ”Trenden är lika oroväckande som den är tydlig”, säger den tillförordnade säkerhetschefen Nina Jelver.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Svensk Handel Säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet, steg med fem procentenheter under det tredje kvartalet jämfört med det föregående och landar på 46 procent. 

– Trenden är lika oroväckande som den är tydlig - allt för många handlare utsätts på kontinuerlig basis för stölder, hot och bedrägeriförsök. Nu ser vi att stölderna återigen ökar och många handlare vittnar om att de ser över sina sortiment. Det går helt enkelt inte att ha kvar vissa varor i butik, säger Nina Jelver i en kommentar. 

38 procent uppger att de varit utsatta för stöld eller ringa stöld under den senaste veckan, visar barometern. Det är fyra procentenheter högre än föregående kvartal. 

Sju procent säger att de varit utsatt hot eller våld i samband med det det. 

60 procent har inte polisanmält stölden, vilket är nio procent högre än föregående kvartal. 39 procent (49 procent) uppger att de har det. 

Nina Jelver, tillförordnad säkerhetschef för Svensk Handel.

Svensk Handel konstaterar i ett pressmeddelande att många handlare förlorat tilltron till rättsystemet. Organisationen har fått vittnesmål om att polisanmälningar rutinmässigt läggs ned utan åtgärd. 

43 procent av handlarna uppger det som skäl till att ingen anmälan gjorts. 48 procent säger att de inte hittat någon misstänkt gärningsperson medan 32 procent tycker det tar för lång tid att anmäla. 

– Att ta itu med handelns brottsutsatthet måste ligga högt upp på den kommande regeringens agenda. Det krävs mer resurser och att handlarnas rop på hjälp tas på allvar. Redan nu vet vi att handlare tvingas ändra sortiment, öppettider eller att det till och med går så långt att butiker tvingas lägga ner på grund av brottsutsattheten. Vi vill se en förändring och den kan inte vänta, säger Nina Jelver. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev