tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Stölderna i handeln har ökat med 1,7 miljarder: ”Hög tid att mängdbrotten tas på allvar”

Publicerad: 3 maj 2022, 13:57

Stölderna i handeln har ökat med 1,7 miljarder kronor sedan 2018, enligt en ny rapport från Svensk Handel. ”Den utvecklingen måste brytas”, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel. 

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

JF

Julia Forsberg

julia.forsberg@bonniernews.se


Varje år utsätts handeln för stölder för över 8,5 miljarder kronor, enligt en ny rapport från Svensk Handel. Sedan 2018 har stölderna ökat med 24 procent och de externa stölderna har ökat med omkring 1,7 miljarder kronor under samma period. 

– Externa stölder, alltså stölder som begås av kunder och besökare, står för den största andelen av svinnet inom både dagligvaru- och sällanköpshandeln. Vi har länge varnat för den ökning av stölder vi ser i våra mätningar och i samtal med våra kunder. Denna undersökning visar på mycket höga nivåer och en stadig, negativ utveckling sedan mätningarna startade. Den utvecklingen måste brytas, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i en kommentar. 

De vanligaste stölderna i sällanköpshandeln är kläder följt av smycken och de vanligaste stölderna i dagligvaruhandeln är kött och energidryck. 

Cirka 75 procent av livsmedelshandlarna uppger att de har tvingats ändra i sitt sortiment till följd av brottsligheten och omkring 40 procent säger att de upplever svårigheter att behålla och rekrytera personal. Samtidigt har tre av tio livsmedelshandlare funderat på att lägga ned eller flytta sin verksamhet. 

– Något är uppenbart fel när butikerna måste anpassa sig efter kriminella element. Att ta bort varor för att minska stölderna, eller att överväga att flytta alternativt lägga ned verksamheten på grund av upprepad brottslighet är alarmerande. Det är hög tid att mängdbrotten tas på allvar, för annars kommer mycket av den handeln vi tar för givet försvinna. 

Nio av tio handlare uppger att de har blivit utsatta för brott under det senaste året och det vanligaste brottet som handeln utsätts för är ringa stöld. Anställda inom dagligvaruhandeln är generellt mer utsatta för brott.

– Handeln ska vara en säker plats för alla. Resultaten i rapporten visar varför lagar likt tillträdesförbudet måste användas som verktyg för att stävja handelns brottsutsatthet. Vi vet att den har stor effekt och vi hoppas nu att Åklagarmyndigheten förstår vilken nytta den faktiskt kan göra för att öka säkerheten inom handeln. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev