Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Samordnaren: ”Eget ansvar att hålla avstånd till övriga inne i butiken”

Publicerad: 11 januari 2021, 14:44

Foto: Andreas Dyrberg Skog, Susan Berzelius

Den nya pandemilagens föreskrifter om maxantal besökare gäller inte köpcentrum och gallerior. De enskilda butikerna kan däremot få förlägganden, böter och i enskilda fall tvingas stänga om de släpper in för många kunder. ”Allas eget ansvar gäller när det kommer till att hålla avstånd till övriga inne i en butik”, säger Anna Carlsson, nationell samordnare för tillsynsuppdraget för länsstyrelserna.


Ämnen i artikeln:

Corona

Sedan i söndags måste butiker enligt föreskrifter från den nya pandemilagen beräkna maxantalet personer som får befinna sig i butiken samtidigt samt erbjuda kunderna handsprit eller möjlighet till att tvätta händerna. 

Föreskrifterna om maxantalet gäller inte för köpcentrum och gallerior, men för de enskilda butikerna som ligger på sådana handelsplatser. 

– Däremot ska gallerior och köpcentrum vidta en del andra åtgärder för att det inte ska bli trängsel i lokalen. Bland annat ska man ta bort sittmöbler och andra möblemang eller spärra av så att folk inte samlas i stora grupper, säger Anna Carlsson.

Tillsynen över den nya lagen kommer att skötas av landets 21 länsstyrelser. 

– Vi kommer att börja med rådgivning och information. Det har gått väldigt fort från att lagen beslutades tills att den trädde i kraft. 

Som tillsynsmyndighet har länsstyrelsen möjlighet att ge verksamheterna förelägganden och förelägganden med vite, vilket innebär att verksamheten får böter om de inte följer beslutet. I enskilda fall kan länsstyrelsen också besluta att en verksamhet ska stängas ned. 

Anna Carlsson kan inte svara på om länsstyrelserna kan komma att stänga verksamheter direkt om reglerna inte följs, eftersom att det är 21 olika länsstyrelser som har tillsynen över lagstiftningen. Det kan alltså se olika ut runtom i landet. Men målsättningen är inte att stänga ned verksamheter, utan att minska smittspridningen tillsammans med verksamhetsutövarna, säger Anna Carlsson. 

– Följer man lagstiftningen riskerar man ingen nedstängning enligt nu fattade föreskrifter, sedan får vi se om det kommer nya beslut framöver om efterlevnaden inte blir tillräckligt bra eller om smittspridningen fortsätter att öka. 

Många verksamheter arbetar redan delvis enligt lagen, eftersom att den till stor del utgår från det som tidigare har varit råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, menar Anna Carlsson. 

Det som är nytt med lagen är framför allt att butikerna nu behöver beräkna maxtaket för hur många som får vara inne i butiken samtidigt och se till att inte släppa in fler. 

Maxantalet ska beräknas utifrån att varje kund ska ha tio kvadratmeter av den totala ytan att förfoga över. Butikernas ansvar sträcker sig endast till att se till att fler personer inte släpps in i lokalen. 

– Allas eget ansvar gäller när det kommer till att hålla avstånd till övriga inne i en butik. 

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev