Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Riksdagen röstar ja till ny pandemilag - börjar gälla på söndag

Publicerad: 8 januari 2021, 10:17

Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag, Gettyimages

Från och med söndag har regeringen rätt att begränsa och stänga ned verksamheter för att minska smittspridningen. Detta efter att riksdagen i dag formellt har röstat igenom den tillfälliga pandemilagen.


Riksdagen har nu röstat igenom regeringens förslag till en tillfällig pandemilag. Det innebär att regeringen från och med söndag kan begränsa och stänga ned verksamheter samt utfärda böter för överträdelser. 

Handelsplatser, köpcentrum och gallerior pekas ut som exempel på verksamheter som ska kunna begränsas eller stängas ned i lagförslaget. 

Lagförslag har kritiserats av oppositionspartierna för att den saknar en reglering om ekonomisk ersättning till verksamheter som drabbas ekonomiskt. 

Något som även diskuterades när riksdagen under morgonen debatterade pandemilagen. 

– Vi har samlat Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans med Sverigedemokraterna för att tvinga regeringen att säkerställa ekonomisk kompensation till förslag och verksamheter som drabbas av denna tillfälliga lag, sa Camilla Waltersson Grönvall (M) under debatten. 

Socialminister Lena Hallengren (S), framhöll att frågan om ekonomisk ersättning kommer att hanteras i samband med att eventuella förordningar tas fram då de inte vill skriva in regleringar angående ersättningar i en ramlag. 

Lena Hallengren poängterade att även om regeringen förbereder nedstängingsförordningar är det en åtgärd som ska användas i sista hand. 

Med den tillfälliga pandemilagen kommer regeringen kunna begränsa och stänga ned bland annat köpcentrum. 

Men köpcentrumen är redo att hantera situationen, säger Kajsa Hernell, vd för Nordic Council of Shopping Centers (NCSC). Köpcentrumorganisationen och dess medlemmar har arbetat med frågorna ändå sedan i våras när pandemin bröt ut. 

– Nu när lagen har klubbats igenom ökar tydligheten. Sedan är det avgörande att regeringen har en ekonomisk plan för kompensation om man tvingas ta till åtgärder, säger hon. 

Exakt hur begränsningarna för handelsplatser och köpcentrum kan komma att se ut är inte fastställt. Och Kajsa Hernell framhåller att det är viktigt att medlemmarna fortsätter att arbeta med strategier utifrån sina egna förutsättningar. 

– Det är oerhört viktigt att man fortsätter genomföra riskbedömning och har den kontinuerligt uppdaterad. 

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News