Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Regeringen inför nya hårda coronaregler: ”Ingen mellandagsrea i år”

Publicerad: 18 december 2020, 15:46

I dag fredag presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya hårda restriktioner för att förhindra smittspridningen. Maxantal ska införas i butiker och köpcentrum. ”Om inte det ger planerad effekt kommer regeringen också planera för att stänga ner de verksamheterna”, säger statsminister Stefan Löfven.


Under fredagseftermiddagen kallade regeringen till pressträff där man presenterade nya hårda rekommendationer och riktlinjer. 

Butiker och köpcentrum ska själva införa maxantal i butikerna som sedan måste hållas - annars riskerar verksamheten att stängas ner. 

– Handlare och fastighetsägare måste begränsa trängsel genom att identifiera ett maxantal i lokalerna. Uppstår trängsel måste ett kösystem utomhus upprättas, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson under pressträffen.

Ansvaret för att kontrollera att maxantalen i butiker och köpcentrum följs kommer att ligga på landets länsstyrelser.

– Men framför allt vilar ansvaret på den verksamhetsansvarige, säger socialminister Lena Hallengren.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanade också handeln att inte genomföra någon mellandagsrea i år.

– Mellandagsrea ska inte förekomma i butiker i år. Det är en stark uppmaning till handeln att inte genomföra reor eller locka med låga priser i butikerna i år, sa Johan Carlsson.

Andreas Heneborn

Reporter

andreas.heneborn@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News