onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Rasar mot Aftonbladet-krönika om Arga Snickarens köttstöld: ”Osmakligt”

Publicerad: 10 augusti 2023, 09:52

Krönikan i Aftonbladet om Arga Snickarens köttstöld får Ica Maxi-handlaren Magnus Winges (till höger) att se rött.

Foto: Thomas Ohlén

UPPDATERAD. En krönika i Aftonbladet, där skribenten rättfärdigar stölder i dagligvaruhandeln, får Ica Maxi-handlaren Magnus Winges att gå i taket.  “Det kan aldrig vara okej”, dundrar han.

Ämnen i artikeln:

Ica Maxi

Pontus Edman

redaktionen@dagligvarunytt.se


Efterspelet efter Anders “Arga Snickaren” Öfvergårds stöld på Ica Maxi i Värmdö, som han dömdes till 40 000 kronor i dagsböter för, rullar vidare. 

Men det är en nyligen publicerad krönika i Aftonbladet, skriven av Tone Schunnesson, som får Ica-handlarna att gå i taket. I krönikan skriver hon bland annat att hon tycker att det är okej att vara känd och snatta och att Ica-butiker har sparat in “hur mycket pengar som helst” på personalkostnader och att de därför får räkna med svinn. Dessutom ger hon ett tips på hur man kan skanna sötpotatis som vanlig potatis för att få ner kostnaden. 

LÄS OCKSÅ: Dokument – våren som skakade Ica: ”Vi är under attack”

– Det är en osmaklig publicering där skribenten rättfärdigar snatterier och stölder, säger Magnus Winges, handlare på Ica Maxi i Kumla. 

”Om Aftonbladet förstärker bilden av att stölder är okej så blir det mer legitimt att stjäla”

Han beskriver en vardag där butikens personal dagligen konfronterar personer som tagit varor utan att betala. Konfrontationer som väcker obehag. 

– Eftersom du inte vet vad personen är kapabel till eller har tillhyggen är det alltid obekvämt och otäckt att konfrontera. Det uppstår en hotfull situation. 

LÄS OCKSÅ: Stor lista: Så går det för Coops 28 föreningar – chockar med att slå Ica

Magnus Winges har läst krönikan flera gånger och hoppas att skribenten skrivit texten med ironi. 

– Men jag är långt ifrån säker. Det är osmakligt. Hon skriver att det är okej att göra saker som kostar samhället miljarder kronor varje år. Det kan aldrig vara okej. 

På vilket sätt skadar det branschen när en sådan text kommer ut i en stor kvällstidning som Aftonbladet? 
– Ju fler som säger att olagliga saker är okej, ju mer okej blir det ju. Så om Aftonbladet förstärker bilden av att stölder är okej så blir det mer legitimt att stjäla. 

Hur ser du på att en känd person som Arga snickaren stjäl kött? 
– Jag gör ingen skillnad på människor, att stjäla är aldrig okej. När en offentlig person gör det blir det mer uppståndelse och kanske tycker de som ser upp till honom att “kan han så kan jag”, säger Magnus Winges. 

LÄS OCKSÅ: Svensk Handels starka reaktion på krönikan i Aftonbladet

Dagligvarunytt har sökt Tone Schunnesson för att ställa frågor om Magnus Winges kritik mot krönikan.

Martin Schori, biträdande redaktionschef och stf ansvarig utgivare på Aftonbladet, berättar att Aftonbladets “fristående kolumnister är just fristående”, och att de har “stor frihet att skriva om vilka ämnen de vill”.

– De ska komma med nya perspektiv, utmana och till och med  provocera. Självklart inom ramen för lagar och pressetik etc, säger Martin Schori.

LÄS OCKSÅ: Åtta viktiga råd från handlaren som lyckades: Så tar du kontroll över stölderna

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev