onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Ökat fusk vid snabbkassorna – kopplas till skenande matpriser

Publicerad: 31 juli 2023, 07:53

Foto: Foto: Anneli Nygårds

Det fuskas allt mer i butikernas snabbkassor, enligt branschorganisationer – som kopplar trenden till ökande matpriser och krympande plånböcker hos kunderna.

Ämnen i artikeln:

Matpriser

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Efter upprepade stölder – Ica slopar snabbkassor: ”Försvinner för mycket varor”

Dagligvarunytt har tidigare rapporterat att butiker slopar snabbkassor eftersom det fuskas för mycket.

Fusktrenden ser ut att fortsätta. Både Livsmedelshandlarna och Svensk Handel ser ett ökande problem, uppger TT.

– Det verkar som att anonymiteten gör att fler anser sig kunna begå det här brottet, säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, till TT.

Han tror att anonymiteten i kombination med höjda matpriser har gjort att en del vanliga människor, som aldrig tidigare har stulit, numera plockar på sig några varor extra utan att betala

– Jag tror också att vinterns osakliga debatt om att handlarna skodde sig på de höga priserna har bidragit. Vissa kunder kanske kände att jag kan sno från dem eftersom de snor från mig. Men påståendet i sig är ju inte sant.

LÄS OCKSÅ: Fler butiker stänger snabbkassor efter stöldvåg: ”Enorma mängder försvinner bakvägen”

Metoderna för fusket varierar. Kunder skannar varor med lägre pris: Naturgodis blir till exempel lösgodis. Ibland byts också prislappar mellan varorna.

– Det vanligaste är att kunden inte skannar allt den har plockat på sig. Den betalar för en del, men inte allt. Det är dyra produkter som inte scannas, säger Pär Bygdeson.

Svensk Handel ser samma trend.

– Det är helt klart drivet av lågkonjunkturen. Det är alltifrån skolungdomar som nyttjar systemet, till vanliga människor som väljer att fuska, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert inom betalfrågor, till TT.

Det finns inga siffror på exakt hur mycket pengar som försvinner genom fusk i snabbkassorna, men totalt för butiksstölder är det stora summor.

– Vi har inte riktigt en bra helhetsbild, men vi pratar miljarder. Köttverksamheten har varit allra värst, säger Bengt Nilervall.

Livsmedelshandlarna uppmanar sina medlemmar att anmäla varje incident även om det sällan leder någonvart.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev