Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Munskydden allt vanligare i handeln i Haparanda

Publicerad: 1 december 2020, 11:10

Munskyddets vara eller icke debatteras flitigt runt om i Sverige och i världen. I Finland rekommenderas man att bära munskyddet och det verkar ha smittat av sig bland handeln i gränshandelsstaden Haparanda.


Ämnen i artikeln:

Corona

I Haparanda har användandet av munskydd blivit en fråga för traktens handlare. Sven Tornberg är kommunalråd och har sett att personalen i flera butiker och kedjor har munskydd.

– Vi har ganska stor andel finska besökare med munskydd och i Finland har staten gått ut med att invånarna måste bära munskydd, säger han.

Haparanda kommun lyfter att munskydd kan vara ett sätt att minska smittspridningen om man vistas i miljöer där det kan vara svårt att hålla avstånd.

– Munskydden får aldrig ersätta att stanna hemma om man är sjuk eller att hålla avstånd. Att följa de skärpta lokala allmänna råden är prio ett, understryker Sven Tornberg.

Ica Maxi i Haparanda har uppmuntrat personalen att ha på sig munskydd men framhåller att det viktigaste fortfarande är att hålla avstånd

– Vi har en daglig dialog i butiken och lyssnar på personalens och kundernas önskemål och tips. Vi har ett tufft läge där en stor del av försäljningen är just från Finland. Den delen betyder mycket för oss, men vi har en fantastisk personal som har gjort att vi kunnat ställa om till en lägre försäljning just nu, uppger handlaren Dan Mogemark. 

De nya rekommendationerna som införts i länet har dock inte påverkat Ica Maxi i Haparanda nämnvärt just nu.

– Vi har inte sett någon omedelbar förändring till följd av de skärpta reglerna, utan det stora tappet skedde under våren, uppger Dan Mogemark.

Andelen finska besökare till Haparanda är betydligt lägre nu än vad det brukar vara.

– Det är inte i närheten av vad det brukar vara, speciellt inte vid den här tiden på året. Men med starka rekommendationer både i Finland och Sverige att man ska undvika att gå i affärer så är det inte så konstigt, säger Sven Tornberg, kommunalråd i Haparanda.

Barbara Taltavull

Reporter

barbara.taltavull@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.