Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Maxantal för besökare införs inom handeln - risk för böter och stängning

Publicerad: 8 januari 2021, 14:42

Foto: Gettyimages, Kristian Pohl/Regeringskansliet

Från och med söndag blir handelsplatser och butiker tvungna att beräkna maxantalet besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. De verksamheter som bryter mot restriktionerna riskerar att verksamheten stängs ned.


Riksdagen röstade i dag igenom regeringens förslag om en ny pandemilag som möjliggör att begränsa och stänga ned verksamheter. Och redan i dag har regeringen fattat ett antal beslut med stöd av lagen, meddelar statsminister Stefan Löfven på en pressträff. 

Besluten kommer att gälla från och med söndag och gäller bland annat för handelsplatser, gym och badhus. 

– För butiker, gym, sportanläggningar inomhus samt badhus innebär de nya reglerna att det nu blir obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, säger socialminister Lena Hallengren. 

Maxantalet ska beräknas så att varje besökare ska kunna disponera tio kvadratmeter av den tillgängliga ytan och den ansvariga för verksamheten blir skyldig att se till att maxantalet inte överskrids. Verksamheterna ska också dokumentera maxantalet och beräkningen för att kunna upp visa det vid en inspektion. 

Butikerna kommer även att behöva skylta maxantalet tydligt vid entréerna och möjliggöra för kunderna att tvätta händerna eller erbjuda handsprit. 

Länsstyrelsen kommer att sköta tillsynen av de nya förordningarna. Den som inte följer coronarestriktionerna riskerar att drabbas av vite eller nedstängning. 

Det har inte fattats några beslut i dag om att stänga ned verksamheter, men regeringen är beredd att fatta sådana beslut om det behövs och det finns redan en färdig lösning för att stänga ned gallerior och varuhus där smittrisken bedöms vara hög. 

Lena Hallengren framhåller att de verksamheter som drabbas ska ha stöd. 

– Vid en ren nedstänging eller kraftiga restriktioner räcker de befintliga stöden inte till. Om detta finns det en bred politisk enighet och vi kommer att presentera förslag som kan användas vid kraftiga restriktioner. 

 

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev