Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

M-topp på besök i butiken – talade om brottsligheten i dagligvaruhandeln: ”Trygghetsfrågan är störst”

Publicerad: 1 juli 2022, 12:49

OBS! Genrebild som inte föreställer den aktuella butiken.

I veckan fick Ica Kvantum Munken i Skara besök av Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. Tillsammans med butikens handlare Jonas Ahlén diskuterades vardagsbrottsligheten i dagligvaruhandeln. ”Vi utsätts nästan dagligen”.


Ämnen i artikeln:

Ica KvantumBrott

Brottsligheten i handeln har varit en het fråga den senaste tiden. På Ica Kvantum Munken i Skara har man upprepade gånger blivit offer för problemen.

Bland annat fick en 37-årig man tillträdesförbud till butiken i fjol. Detta efter att ha trakasserat en av de anställda i butiken och sökt upp henne både i arbetet och i hemmet.

I september förra året dömdes mannen till villkorlig dom och dagsböter för ofredande. Det stoppade dock inte honom från att återvända till butiken.

I maj i år greps mannen igen och åtalades misstänkt för sju överträdelser och ett fall av ofredande. Förra veckan kom domen mot mannen.

– Han fick skyddstillsyn. Vad ska man säga? Det är en stor besvikelse. Två medarbetare var kallade som vittnen och vi hade frigjort tid för rättegången, men en timme innan ringde åklagaren och sa att de inte behövdes, säger Jonas Ahlén, handlare på Ica Kvantum Munken till Skaraborgs Läns Tidning. 

Gunnar Strömmer är partisekreterare för Moderaterna och poängterar under sitt besök att vardagsbrottsligheten är ett problem för SLT.

– Vi ser problem med riktigt grov kriminalitet i Sverige och tyvärr tar det mycket syre från diskussionen om ”vardagsbrottsligheten”. I tidigare valrörelser har butiksägare lyft ekonomiska villkor, men för första gången är trygghetsfrågan störst i undersökningarna, säger han.

Utöver tillträdesförbud som inte hjälper och ovälkomna besökare finns även problematiken med snatterier och att åtal i hög utsträckning läggs ned.

– Vi utsätts nästan dagligen för snatterier, stölder och överträdelser, men konsekvenserna är obefintliga och vi handlare känner oss hjälplösa. Vi har en jättegod dialog med polisen men de är precis lika frustrerade över att det sällan leder till något, säger Jonas Ahlén och fortsätter:

– Vi som brottsoffer skulle gärna se att man skulle kunna kräva ersättningsanspråk som biter, för ofta handlar det om människor som redan befinner sig så långt ner att de struntar i om de åker fast.

När åtal gång på gång läggs ned, kan känslan av att en anmälan inte hjälper infinna sig.

– Handlare ska inte känna skam för att man inte anmäler allt, utan staten. Om vi inte trycker tillbaka de här vardagsbrotten eroderas hela systemet, säger Gunnar Strömmer.

 

Loke Westberg

Reporter

loke.westberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica KvantumBrott

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev