Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Livsmedelskontrollerna blir lidande under pandemin: ”Det är ansträngt”

Publicerad: 3 december 2020, 13:42

Nära tre av fyra kontrollmyndigheter i landet har inte kunnat genomföra den livsmedelskontroll man hade planerat för 2020. Det visar en enkätundersökning från Livsmedelsverket.


Sveriges livsmedelskontroll har påverkats av den pågående pandemin, till exempel har man avstått från planerad kontroll av livsmedelsanläggningar. Dessutom har trängselkontroller på restauranger tillkommit under pandemin och i många fall har ansvaret för dessa lagts helt på livsmedelskontrollenheten, vilket har medfört att man inte har hunnit med livsmedelskontrollen som planerat.

– Vi förstår att kontrollmyndigheterna behöver prioritera och att det på många håll är ansträngt. Då gäller det att hitta lösningar som gör att livsmedelskontrollen ändå kan utföras. Många myndigheter har kunnat anpassa sin kontroll till rådande omständigheter, och exempelvis genomfört digitala inspektioner, säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid kontrolledningsavdelningen på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Livsmedelskontrollen betalas i förväg av de företag som kontrolleras. Om kontroll inte kunnat utföras på grund av coronapandemin har vissa kontrollmyndigheter undrat hur man ska göra med de redan inbetalade avgifterna.

- Precis som en hel del annan lagstiftning så är livsmedelslagen inte anpassad till den exceptionella situation som vi nu är i. Det ställer till det för oss när vi ska vägleda eftersom vi inte kan gå emot lagstiftningen i vår vägledning. Vi försöker ändå ha en löpande dialog med kontrollmyndigheterna och Sveriges Kommuner och Regioner i dessa frågor och hitta lösningar, säger Helena Storbjörk Windahl. 

Andreas Heneborn

Reporter

andreas.heneborn@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev