Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Kritik mot brist på stödåtgärder i pandemilagen: "Oacceptabelt"

Publicerad: 5 januari 2021, 07:48

Foto: Svensk Handel, Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Regeringen kan få möjlighet att stänga butiker om den föreslagna pandemilagen röstas igenom på fredag. Men Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, tror att lagen i första hand kommer att användas till att begränsa antal besökare. ”Det skulle vara mer i linje med hur Sverige har jobbat hittills”, säger han.


Ämnen i artikeln:

CoronaSvensk Handel

Regeringens föreslagna pandemilag gör det möjligt att införa begränsningar för olika verksamheter och platser om det anses nödvändigt för att förhindra smittspridningen av covid-19. 

– I grunden har vi förståelse för att man kan behöva de här redskapen. Men det vi inte har förståelse för, som vi finner helt oacceptabelt, är att man inte samtidigt lägger fram en tydlig åtgärdslista på hur man ska stötta de verksamheter som drabbas av olika typer av restriktioner, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel. 

Om riksdagen röstar ja till lagen på fredag, träder den i kraft den tionde januari och upphör att gälla sista september. 

För handelsplatser skulle det innebära att antal tillåtna besökare och öppettider skulle kunna begränsas. Enligt lagförslaget skulle regeringen även kunna bestämma att handelsplatser ska hållas stängda. 

Men Mats Hedenström tror att lagen i första hand kommer att användas för att tydliggöra att det finns ett tak för hur många besökare som får befinna sig i en butik samtidigt. 

– Det skulle vara mer i linje med hur Sverige har jobbat hittills att inte ha nedstängningar och det är i linje med hur vi ser på att det här måste vara den yttersta konsekvensen. Men det är viktigt att ersättningsfrågan aktualiseras ändå. Man måste förstå kopplingen politiskt, om statsministern står och säger att man inte ska gå och handla i butik får det konsekvenser.

I lagrådsremissen framkommer att ekonomisk ersättning ska övervägas för att lindra de ekonomiska verkningarna. Men Mats Hedenström vill se en tydligare plan för hur stödpaketen ska se ut. 

– Vi är tio månader in i pandemin och i den mån det fanns reserver är de slut sedan länge. Ska vi inte se en omfattande konkursvåg och därmed massarbetslöshet inom handeln måste de här stödsystemen på plats omedelbart. 

I lagförslaget finns inte heller beskrivet hur begränsningarna av antal besökare skulle se ut i praktiken. 

– Det finns inget skrivet om procentsatser av total kapacitet eller liknande. Vi kan inte tolka det som annat än att vi fortsättningsvis själva ska göra en uppskattning om rimligheten och det något diffusa begreppet ”det får inte vara trångt”. 

Samtidigt kan den som inte följer förordningarna bestraffas. 

– Eftersom att det ska finnas en tillsyn kopplad och möjlighet till sanktioner på olika sätt för den som inte följer det här är det viktigt med ett rättssäkert system.

 

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

CoronaSvensk Handel

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev