Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Köttligor greps på bar gärning hos Ica – nu tar profilerad handlare initiativ till att strypa nästa led

Publicerad: 3 juni 2022, 07:47

Både god service och utökat samarbete behövs för att stävja butiksstölderna, menar säkerhetssamordnare Jenny Hjelte och handlare Jonas Berg på Ica Maxi Vasa i Södertälje.

Foto: Monika Nilsson Lysell

Efter köttstölder för en halv miljon kronor, och 100 polisanmälningar, tänker handlare Jonas Berg nu ta nästa steg för att stoppa och störa kriminella. Och han hoppas få hjälp av konkurrerande butiker. ”Ju mer vi jagar buset, desto bättre framtid får våra barn.”

Ämnen i artikeln:

Ica MaxiBrott

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


På Ica Maxi Vasa i Södertälje, som omsätter 500 miljoner kronor, uppskattar man att varor för tre miljoner kronor stals 2021. Fyra stöldligor ertappades i butiken förra året, på väg att stjäla kött för mellan 4 000 och 8 000 kronor. Totalt stals kött för 500 000 kronor 2021. 

– Vi polisanmäler alla brott. Att anmäla är att ta ansvar, om vi inte anmäler vet inte polisen hur omfattande problemen är, säger Jenny Hjelte, försäljningschef och säkerhetsansvarig på Maxi Vasa.

Frustrationen över att anmälningar så sällan leder till åtal, ledde nyligen till att Jenny Hjelte fick till ett möte med polisens förundersökningsledare. Dialogen gav bättre förståelse för vilket material butiken behöver bifoga vid polisanmälan. 

– Det är viktigt att kunna påvisa uppsåt, att alltid ha med skuggkvitton för att påvisa värdet, och det kan vara avgörande vilket inspelat material man bifogar. 

Från att ha bifogat kamerabilder på när tjuvar plockar på sig varor, har Jenny Hjelte nu förstått värdet i att även ta med kamerabilder när gärningspersonerna kommer in i butiken utan någonting, och hur de sedan passerar kassalinjen utan att betala.

De nya kunskaperna kom till användning i mars i år, när en duo lyckades stjäla smink för 15 000 kronor och komma undan.

– Jag skrev en anmälan med ganska lite hopp om att det skulle leda till något, säger Jenny Hjelte. 

Men kort därefter meddelade polisen att de gripit två personer, på stöldräd genom Sverige, i Göteborg. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Tillsammans med Ica Maxi Vasas profilerade handlare Jonas Berg har Jenny Hjelte tagit flera initiativ för att sprida kunskaper i säkerhetsfrågor till andra butiker. 

– Vi äger helheten ihop. När man fattar det, då blir det action, säger Jonas Berg.

Ica Maxi Vasa har dels startat ett nätverk med 17 och snart 19 Ica Maxi-butiker i Stockholmsområdet, där säkerhetscheferna delar erfarenheter. Södertäljebutiken har också krokat arm med Willys och Stora Coop som finns på samma handelsplats. 

– Vi konkurrerar om kunder men vad gäller säkerhet har vi inget att förlora på samarbete. Vi delar samma tjuvar, säger Jonas Berg, som nu är redo att ta ännu ett steg för att stoppa och störa den organiserade kriminaliteten. 

– Vi måste börja jaga de som köper det stulna köttet och sminket. Ser man ett udda sminksortiment i en jourlivs behöver vi vara misstänksamma. 

Polisen David Hertz uppmuntrar initiativet, och samarbetar redan tätt med Södertälje kommun för att få hjälp att samla in information och tips om misstänkt organiserad brottslighet. 

– Jag är medveten om att många företagare känner att de inte orkar polisanmäla. Men när vi öppnar en bagagelucka med misstänkt stöldgods och inte kan spåra det, då har du hjälpt de kriminella, säger David Hertz. 

LÄS OCKSÅ: Så bra funkar nya lagen: ”Vi fick tillträdesförbudet beviljat efter tre veckor”  

Polisen David Hertz uppmanar företagare att uppmärksamma polisen på misstänkt organiserad brottslighet, genom att polisanmäla och lämna tips.

Foto: Monika Nilsson Lysell

Polisens erfarenhet är att stöldligor ofta jobbar utifrån beställningar. Medan stölder av elektronik kan ha köpare varsomhelst i landet eller utomlands, behöver färskvaror som kött avsättas på en lokal marknad. 

– Det kan handla om restaurangliknande verksamheter, som föreningar där man serverar mat, säger David Hertz.

För Jonas Berg, som profilerat sig i frågor om inkludering på arbetsmarknaden, är säkerhetsfrågorna tätt förknippade med hans samhällsengagemang. 

– Vi vill att fler drar i gång samarbeten liknande vårt, i andra delar av landet och i andra kedjor. För då får vi kanske ett bättre samhälle. Vi vill inte gå mot mer väktare, vi vill gå mot schysstare människor. Och vägen dit handlar om att alla i Sverige ska ha ett jobb. Då måste vi öppna fler dörrar.

Ica Maxis Vasas tips i säkerhetsarbetet

Polisanmäl alla brott. Ta hjälp av polisen för att bättre förstå vilka bevis som behövs för att kunna styrka brott. Bilder som styrker uppsåt, och skuggkvitto, till exempel.

Service är brottsförebyggande. Bryt anonymiteten genom att hälsa och se kunder i ögonen. Ser du någon som håller en vara i handen, gå fram och erbjud en kundkorg.

Sätt rutiner som är bra ur säkerhetssynpunkt. Tre exempel från Ica Maxi Vasa: 

01. Säkerhet är en stående punkt på dagliga styrmöten. 

02.Checklista för introduktion av nya medarbetare i säkerhetsfrågor. 

03.En mall som kassaledare kan fylla i om något händer på tider när säkerhetsansvarig inte är på plats. 

Tänk på: Följ upp rutinerna, inte bara när det har hänt något utan för att det inte ska hända något.

Var bjussig i samverkan med andra. Det som fungerar brottsförebyggande i en butik kommer göra det i en annan också. Allt som är bra för samhället där du har din butik, är samtidigt bra för din verksamhet.

 

 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

LÄS OCKSÅ: Anonyma tipsare rädda att skada sin affär – ännu ingen fälld för brott mot UTP-lagen 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev