Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Ica stoppar utbetalningarna till fotbollsförbundet: ”Upprörande uppgifter som framkommit”

Publicerad: 24 september 2021, 05:00

Josefin Lundmark, marknadsdirektör för Ica Sverige.

Foto: Press

13,5 miljoner kronor har Ica bidragit med till Svenska Fotbollförbundets projekt Alla är olika – olika är bra. Men efter uppgifter om oegentligheter pausar dagligvarujätten nu utbetalningarna. ”Ytterst olyckligt och upprörande”, säger marknadsdirektör Josefin Lundmark.

Ämnen i artikeln:

Ica Sverige

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Sedan 2016 har Ica sponsrat Svenska Fotbollsförbundets projekt Alla är olika – olika är bra. Totalt har dagligvarujätten bidragit med 13,5 miljoner kronor hittills. I år har ytterligare 5,5 miljoner kronor samlats in genom att butikerna sålt blågula varor, men dessa har emellertid inte betalats ut än. 

Nu väljer Ica att pausa alla utbetalningar, rapporterar Sveriges Television, SVT.  

– Alla är olika – olika är bra” är ett mycket viktigt samhällsprojekt och det är därför ytterst olyckligt och upprörande med de uppgifter som nu framkommit, säger Josefin Lundmark. 

Pengarna från projektet ska oavkortat gå till att främja jämställdhet inom ungdomsfotbollen. 

Nyligen kunde SVT avslöja att en centralt placerad chef inom Svenska Fotbollsförbundet betalat ut pengar från projektet till sina egna föreningar. Personen i fråga har fått lämna sitt uppdrag och förbundet har inlett en oberoende granskning. 

– Det är viktigt att Svenska Fotbollsförbundets oberoende utredning jobbar skyndsamt så att vi och andra får hela bilden. Till dess den är klar kommer inga ytterligare medel föras över från oss, säger Josefin Lundmark och tillägger: 

– Ytterst är det ju en förtroendefråga för oss som sponsor att vi ska kunna lita på den kontroll och uppföljning som de gör. 

Josefin Lundmark säger till SVT att Ica givetvis också måste fundera över sin egen roll i detta. 

– Vi har vid tidpunkten tyckt att vi fått rimlig återkoppling på hur medlen sedan använts, men givetvis kommer vi ställa oss frågan när vi tagit del av Svensk Fotbollsförbundets oberoende utredning om vi borde haft en bättre strukturerad insyn på något sätt, säger hon. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev