Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Ica Maxi blev som en ungdomsgård – då agerade butiken: ”Betydligt lugnare”

Publicerad: 9 juni 2021, 11:51

Ica Maxi i Växjö agerade för att minska stöket i butiken. OBS! Bilden är en genrebild och föreställer inte den aktuella butiken.

Ica Maxi i Växjö har haft problem med ungdomar som mer eller mindre sett butiken som en ungdomsgård. Genom ett samarbete med den lokala organisationen Öster i samhället har situationen förbättrats. ”Nu är det betydligt lugnare”, säger delägare och controllern Peter Bång.


Ämnen i artikeln:

Ica Maxi

Pandemin och nedstängningen av samhället som följde med den gjorde att många ungdomar i Växjö inte hade någonstans att ta vägen. I stället började de hänga i köpcentrumet Grand Samarkand och på Ica Maxi. Det rapporterar Smålandsposten. 

– Butiken kändes som en ungdomsgård där man sparkade boll inne på avdelningarna och problemet accelererade. Vi funderade på hur vi skulle kunna komma tillrätta med det och kom överens med Ica säkerhet om att inte ha några vakter i entrén. Vi tänkte att de kanske kan uppfattas som provocerande, säger Peter Bång till tidningen. 

I stället tog butiken kontakt med Öster i samhället. Det är en lokal organisation som verkar med målet att skapa sammanhållning bland ungdomar från olika miljöer och stadsdelar. 

Representanter därifrån har rört sig runt butiken på helgkvällarna sedan början av mars. 

– När Maxi hörde av sig till oss ville vi testa om vi kunde hjälpa till, och direkt kunde vi bryta stöket för att ungdomarna kände igen oss, säger Sara Lennqvist som är engagerad i organisationen till tidningen. 

Hennes kollega Sokol Brlajolli säger att bara de röda jackor som representanter för Öster i samhället bär har en lugnande effekt. 

– Har man en relation med ungdomarna så går det att göra skillnad och lättare lösa konflikter, säger han.  

Peter Bång berättar för Smålandsposten att samarbetet gett resultat. 

– Nu är det betydligt lugnare tack vare Öster i samhället. Verkligen ett lyckat resultat. 

När värmen kom började ungdomarna vara mer utomhus och därmed har samarbetet lagts på is. 

– Men vi kommer att göra en utvärdering av samarbetet med Öster i samhället. Sedan får vi se om det blir aktuellt till hösten igen, säger Peter Bång

Daniel Norman

Reporter

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica Maxi

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News