tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Här säger Coop nej till Swish – och kräver legitimation om kunderna vill blippa

Publicerad: 20 juni 2022, 11:21

Coop Bergslagshallen i Finspång. Foto: Pressbild

Nej till Swish. Det tar inte stopp där. Coop i Finspång börjar nu kräva legitimation av den som blippar när den betalar med kort. Dessutom får inte den som är under 18 ta ut pengar i föreningens butiker.

Ämnen i artikeln:

Betalningslösningar

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Liksom många andra aktörer i branschen har Coop Finspång drabbats av Swishbedrägerier. Det rapporterar Norrköpings Tidningar. 

– Vi ska ta bort möjligheten att betala med swish. Dessa tjänster stängs av i våra Coop-butiker i Finspång under en provperiod under sommaren, säger vd Anders Svensson. 

Bedrägerier och stölder har blivit ett återkommande problem, berättar han för tidningen. Hotfulla personer plockar på sig varor utan att betala till exempel, eller så handlar kunder på stulna bankkort. 

– Det stjäls bankkort och sedan går det att blippa för hundratals kronor. Blippen går inte att stänga av, det är en banktjänst. Men man bör vara aktsam om sina kort och kanske stänga av denna tjänst via sin bank.

LÄS OCKSÅ: Efter larmen – så skyddar du dig mot Swish-bedrägerier: ”Finns en tydlig lösning” 

Här är det inte Coop Finspång som drabbas utan kunden. Föreningen väljer ändå att agera. 

– Vi kommer att fråga efter legitimation om man använder blippfunktionen under en period på grund av dessa brott. 

Kontantbegrägerierna har pågått under en längre tid. 

– Det kan vara en kund som köper något för fem kronor och sedan vill ha 200 kronor uttaget i kontanter. Den här typen av hantering har ökat mycket, speciellt bland minderåriga. Nu kommer vi förbjuda personer under 18 år att ta ut kontanter i våra butiker. Syftet för en del av dessa kontantuttag har varit att kunna handla droger, säger Anders Svensson. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev