Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Handlaren i möte med Löfven om tillträdesförbudet: ”Tyvärr har det blivit vår vardag”

Publicerad: 10 mars 2021, 13:49

Alma Draganovic, handlare för Ica Supermarket i Hjällbo.

Foto: Kristin Lidell

Lagen om tillträdesförbud välkomnas av både facket och Svensk Handel. Samtidigt finns en oro i branschen att brotten inte kommer att prioriteras. ”Riktlinjerna från oss är väldigt tydliga när det gäller att det här är ett allvarligt problem på många håll”, säger justitieminister Morgan Johansson.


Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

Statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson höll i dag ett digitalt möte tillsammans med representanter från handeln angående den nya lagen om tillträdesförbud. 

Stefan Löfven lyfter under mötet fram vikten av att adressera och vara hård även mot vardagsvåld. Som exempel tar han upp personer som stjäl i butik och trakasserar personal. Han säger att det är ett arbetsmiljöproblem för de anställda, men också ett ekonomiskt svinn för ägarna och att det är samhällets skyldighet att hantera den otrygghet som vardagsvåldet skapar för alla.

Alma Draganovic, som driver Ica supermarket I Hjällbo, välkomnar lagen om tillträdesförbud. 

– Den här lagen är, som jag sa till statsministern, en signal – skärp dig. För det finns faktiskt en lag bakom att vi faktiskt kan porta dig härifrån. Vi ska kunna vara trygga med att när någon kommer till butiken och gör dumheter, hotar eller stjäl får vi inte höra från dem att vi inte kan göra något. Det är, om man tänker som i sport, ett gult kort. Fortsätter du med det här beteendet kan det innebära att du inte får komma in här, säger hon till Dagligvarunytt. 

Men Alma Draganovic ser också vissa farhågor med lagen. 

– Vi har haft det här problemet i så många år. Hur mycket värde kommer man att sätta i det här bara för att man tar fram en lag? För tyvärr har det här blivit vår vardag, vi lever med det ständigt. Är det här verkligen något som kommer att tas på allvar? Kommer det att gå snabbt, vara effektivt, enkla verktyg och kommer vi att kunna få feedbacken direkt?

Hon vill se snabba puckar och att det inte tar veckor innan någon faktiskt blir portad. Samtidigt är hon lugnare och tryggare efter mötet. 

Under mötet instämde Stefan Löfven med Alma Draganovic om att det brottsförebyggande arbetet måste göras tillsammans mellan kommun, polis och näringsliv.

– Tillsammans kan vi faktiskt ändra på det här. Det är inte bara en lag som har kommit fram, utan vi måste kunna samverka för att stoppa det här innan du kommer så långt att du faktiskt hamnar i de här situationerna att du blir portad från en butik.

Under mötet sa Morgan Johansson att lagen är ganska enkel tillämpligt, eftersom att en åklagare fattar beslutet och att ärendet därmed inte behöver gå hela vägen genom rättsprocessen. Han framhöll också att det kan ta lite tid innan myndigheterna får sina rutiner satta.

Men det finns aktörer i handeln som menar att lagen riskerar att bli uddlös. 

Är åklagarna verkligen redo att fatta snabba och avgörande beslut kring detta?
– Det får visa sig, men riktlinjerna från oss är väldigt tydliga när det gäller att det här är ett allvarligt problem på många håll. När vi nu har en lagstiftning måste åklagarna tillämpa den helt enkelt för att kunna medverka till att lösa det här problemet för de handlarna vi pratar om. Skulle det visa sig vara problem med det får vi i så fall ha en diskussion med åklagarmyndigheten. Det är inrikesministerns myndighet, men då får vi helt enkelt ta den dialogen då. Det är för tidigt i dag att säga något om det här hur det kommer fungera, men från vår sida är det viktigt att myndigheterna tar det här på allvar, säger Morgan Johansson till Dagligvarunytt. 

Hur snabbt kommer ett åklagarbeslut som ger reell effekt från att en anmälan görs?
– Det ska göras så fort som det är möjligt förstås. Man får göra en utredning för att se vad som ligger i det och därefter ska det komma ett åklagarbeslut. Lagen har precis kommit, så vi får efter en tid utvärdera och se om det här fungerar på ett bra sätt. Annars får vi gå in med ytterligare riktlinjer mot myndigheterna. 

Svensk Handels vd, Karin Johansson, välkomnar också den efterlängtade lagen om tillträdesförbud. Men även hon oroar sig över att polisen inte har tillräckligt med resurser och att polisen inte ska ta överträdelser mot förbudet på allvar. 

Cristina Vezeteu, vice ordförande Handels i Göteborg, berättar om att hot, våld och trakasserier är ett stort problem för branschen och efterfrågar tydliga rutiner kring hur tillträdesförbudet ska hanteras rent praktiskt. 

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev