onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Göran Blomberg om ledamoten som begärts häktad: ”Stor skillnad på att vara misstänkt och att vara dömd”

Publicerad: 24 mars 2022, 13:48

Foto: Rebecka Rynefelt

En av styrelseledamöterna i Ica-handlarnas Förbund har begärts häktad på grund av misstankar om grova insiderbrott. Men vd Göran Blomberg vidhåller att misstankarna inte är riktade mot förbundet.

Ämnen i artikeln:

Icahandlarnas FörbundIca GruppenIca Sverige

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Under tisdagen genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia mot Ica-handlarnas Förbunds huvudkontor i Solna, vilket Di var först med att rapportera. 

I dag, torsdag, har tre personer begärts häktade av Stockholms tingsrätt. Två av dem är Ica-handlare och en av dem sitter i Ica-handlarnas förbundsstyrelse.

– Den aktuella ledamoten deltar tills vidare inte i styrelsens arbete. Vi ser allvarligt på situationen och fortsätter bistå myndigheterna med det material som efterfrågas i den här utredningen, säger vd Göran Blomberg. 

LÄS OCKSÅ: Advokaten om brottsmisstänkte Ica-handlaren: Han är oskyldig och längtar hem till sin familj 

Styrelsen består av sammanlagt 17 personer, som tillsammans förberedde och planlade budet på Ica Gruppen i höstas.

Trots att en av dem som begärts häktade är styrelseledamot i förbundet vidhåller Göran Blomberg att misstankarna om insiderbrott inte är riktade mot förbundet. 

– Det är ingen anställd eller förbundet som sådant som berörs, men det visade sig vara en styrelseledamot, det stämmer. Men det har inte varit någon razzia i form av beslag här. Vi har blivit hörda om att lämna information om vår process och det fortsätter vi att göra, säger han. 

Vad händer om någon av dem misstänka döms?
– Det är en väldigt hypotetisk fråga. Det är stor skillnad på att vara misstänkt för ett brott och att vara dömd. Vi ska inte gå några händelser i förväg. Just nu finns det någon form av misstanke som vi ännu inte vet vad den grundar sig i, säger Göran Blomberg.

LÄS OCKSÅ: Thomas Ohlén: Insiderbrott värre än köttfusket – det här kan vara Icas största skandal 

Ica Gruppens chef för externa relationer, David Ingnäs, skriver så här i ett mejl till Dagligvarunytt apropå att två Ica-handlare är begärda häktade.

– Vi delar Ica-handlarnas Förbunds bedömning att det är en mycket allvarlig situation. Utöver det hänvisar vi under den pågående utredningen till Ica-handlarnas Förbund.

Dagligvarunytt har även sökt förbundsordförande Magnus Moberg. Han avböjer att kommentera i nuläget. Dagligvarunytt har även sökt den brottsmisstänkte styrelseledamotens försvarsadvokat. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev